Ziarul românilor din Ucraina, „Concordia”, nu va mai fi finanţat de Ministerul Culturii de la Kiev

Începând cu 1 ianuarie 2019, ziarul comunităţii româneşti din Ucraina, „Concordia”, ar putea să nu mai apară. Ministerul Culturii de la Kiev a luat decizia să renunţe la susţinerea financiară a publicaţiei româneşti, motivând că trebuie să se conformeze Legii privind dezetatizarea presei scrise din Ucraina. Ministerul a iniţiat procedura de ieşire din cofondatorii publicaţiei româneşti, care a fost singura finanţată până acum de statul ucrainean.

Potrivit redactorului-şef al ziarului „Concordia”, Doina Bojescu, reprezentanţii Ministerului Culturii au anunţat-o despre sistarea finanţării începând cu 1 ianuarie 2019, precizând că publicaţia posibil va fi susţinută financiar în continuare de Comitetul de Stat pentru Televiziune şi Radiodifuziune. În acelaşi timp, respectivul Comitet nu ştie nimic despre preluarea ziarului. Mai mult decât atât, audiovizualul public întâmpină dificultăţi de sorginte financiară pentru propriile proiecte de radio şi tv, nemaivorbind de preluarea unor organe de presă scrisă, ceva atipic pentru statutul acestei structuri de radio şi tv.

Doina Bojescu s-a adresat către deputatul român din Rada Supremă a Ucrainei, Grigore Timiş, semnalând riscul dispariţiei ziarului şi rugându-l să intervină pe lângă organele abilitate. În memoriul semnat de jurnalista din Cernăuţi, se spune că decizia de a nu mai finanţa ziarul „Concordia” ar însemna refuzul Ucrainei ca stat să susţină presa comunităţii româneşti. Se mai aminteşte în memoriu că statul român finanţează cinci publicaţii ale comunităţii ucrainene din România, iar Ucraina până acum a finanţat – ce-i drept, foarte modest – doar ziarul „Concordia”. Dispariţia acestui ziar ar crea o disproporţie uriaşă în ceea ce priveşte susţinerea presei minorităţilor naţionale din Ucraina şi România. (Agenţia BucPress)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: