Sărbătorile de iarnă pun o presiune mai mare pe bugetele românilor

> La nivel european, ei sunt primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie, conform unui studiu

Finalul de an este una dintre cele mai dificile perioade din punct de vedere financiar pentru români. Potrivit statisticilor, în ultimii 5 ani, între 65% şi 80% din veniturile lunare sunt cheltuite pentru sărbătorile de iarnă. Presiunea este mai mare şi pentru că trei sferturi dintre români îşi fac cumpărăturile cu două-trei săptămâni înainte de Crăciun, se arată într-un comunicat al programului Banometru.

Cu toate că în ultimii 5 ani salariul mediu net a crescut cu aproximativ 44%, creşterea bugetului alocat cadourilor de Crăciun nu a fost direct proporţională, ci a fost mai mare. Cadourile îi costă mai mult pe români în 2018, faţă de acum 5 ani, când pentru acestea românii alocau 470 lei, faţă de 780 lei cât se estimează că vor plăti anul acesta.

Românii cumpără cadouri pentru familie

Mulţi dintre ei fac schimb de cadouri în familie, 65% dintre aceştia oferă un cadou partenerilor, 56% copiilor, 29% părinţilor, conform unui studiu Reveal Marketing Research 2016.

Nevoile pe care doresc să şi le acopere românii de sărbători sunt mai mari decât veniturile acestora, motiv pentru care cel mai des se împrumută. Potrivit Statista, românii sunt primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie, fie că vorbim de cadouri sau bunuri de consum. Astfel, 19% dintre români apelează la o soluţie de creditare pentru cheltuielile destinate sărbătorilor de iarnă, depăşind populaţia Marii Britanii care ne urmează cu 17%.

Cheltuielile neprevăzute destabilizează uşor bugetul

Iar această realitate vine în contextul în care situaţia financiară a românilor nu arată pozitiv nici în alte sectoare ale vieţii. Potrivit Eurostat, românii se clasează în top 5, la nivelul UE, la capitolul bunurilor şi serviciilor considerate necesare, dar pe care nu şi le pot permite. Astfel, românii sunt în top 5 restanţieri la plata ipotecii, chiriei, facturilor la utilităţi, iar dacă apare o cheltuială neprevăzută, românii n-o pot gestiona cu uşurinţă. Cu toate acestea, gradul de îndatorare al românilor este în creştere, potrivit BNR.

„Statisticile arată că mulţi dintre români se îndatorează pentru bunuri şi servicii considerate necesare. Dacă am face un exerciţiu şi ne-am gândi cât înseamnă cheltuielile de Crăciun dacă le transformăm în ore de muncă? De exemplu, să luăm un kilogram de portocale, care ar costa 3,99 lei. Dacă transformăm acest cost în minute, un kilogram de portocale reprezintă 34,7 minute din cele 168 de ore pe care le munceşte un om într-o lună, plătit cu salariul minim pe economie sau 0,3% din venitul lui pe o lună. Pentru cineva plătit cu salariul mediu pe economie, 1 kg de portocale înseamnă 15 minute din 168 de ore pe care le lucrează într-o lună.

Fiecare persoană resimte diferit fiecare cheltuială pe care o are, de aceea deciziile trebuie luate raţional şi cu sprijinul unui consilier care îţi înţelege situaţia” declară Cornel Ionescu, trainer şi consilier financiar Program Banometru.

Pentru o gestionare mai bună a bugetului, astfel încât cheltuielile lunii decembrie să nu ne destabilizeze financiar, specialiştii Banometru recomandă:

> Planificaţi-vă cheltuielile lunii decembrie şi ţineţi cont că sărbătorile durează doar 3 zile;

> Cumpăraţi cadourile din timp şi profitaţi de toate campaniile de reduceri;

> Dăruiţi celor dragi lucruri de care chiar au nevoie. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: