Un punct de vedere

În forul democratic cel mai înalt, Parlamentul României

În anul Centenarului Marii Uniri, în luna decembrie, cea încărcată de evlavie, tradiţii, obiceiuri şi datini creştineşti, în ajunul Anului Nou cu atât de multe şi elevate urări între semeni şi în spaţiul alb şi curat al pământului acoperit de zăpadă, în Parlamentul României au fost aduse ura, duşmănia, violenţa în vorbe şi atitudini şi abaterea de la misiunea acestui înalt for legislativ!

În legislatura 1996 – 2000 am participat în calitate de deputat PSDR la toate şedinţele acestui for legislativ în care au fost şi adversităţi exprimate la microfonul de la tribuna Camerei Deputaţilor, fie la dezbaterea proiectelor de legi, fie la declaraţiile politice. Unele controverse continuau şi în pauze sau la diverse manifestări iniţiate şi conduse de Parlamentul României. Ceea ce era evident în toate era respectul faţă de instituţia Parlamentului, faţă de calitatea de senator, deputat sau funcţionar în Camera Deputaţilor sau în Senat. Dorinţa sau cerinţa multor cetăţeni de a discuta cu senatorii şi deputaţii din judeţul Suceava era evidentă, ca şi respectul acestor cetăţeni faţă de oamenii aleşi în forul legislativ suprem. Săptămânal, în zilele de vineri şi sâmbătă, erau organizate adunări populare sau întâlniri ce cetăţenii din sate şi oraşe în care prezentam activităţile din Parlament, proiectele de legi, dar şi probleme politice din doctrina social-democrată. Aceste activităţi erau propuse şi conduse de domnul Ion Băncescu, preşedintele PSDR din judeţul Suceava, şi la care erau prezenţi parlamentarii social-democraţi Ghiorghi Prisăcaru, Vasile Panteliuc, Mihai Vitcu, Mariana Ionescu şi subsemnatul.

Astăzi activitatea din Parlamentul României s-a schimbat mult, iar imaginea şi respectul faţă de deputaţi şi senatori au scăzut. Putem aduce în prim-planul descrierii manifestările din Camera Deputaţilor de la începutul lunii decembrie, când Opoziţia a încercat să preia, în cadrul unei şedinţe, conducerea acestui for legislativ prin urcarea în scaun în mod direct a unui deputat PNL.

În vreme ce membrii Guvernului au fost invitaţi la Bruxelles pentru a prelua conducerea rotativă a Consiliului Europei, în Parlamentul României deputaţii PNL, USR şi PMP au pus în aplicare un program ascuns, viclean şi antidemocratic de aducere la conducerea Camerei Deputaţilor a liderilor Opoziţiei.

Doamna Raluca Ţurcan a prezentat o decizie prin care Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache şi Mircea Drăghici sunt revocaţi din funcţii, cu un fel de vot în mare dezordine în Camera Deputaţilor. La tribună a urcat un deputat PNL care a urmărit să-i ia locul pe scaunul de la conducerea şedinţelor, dar vicepreşedintele Camerei Deputaţilor nu a cedat locul. În acest timp celălalt vicepreşedinte din partea PSD, deputata Carmen Mihălcescu, a fost chemată la DNA. Vă închipuiţi cum arăta sala de şedinţe a Camerei Deputaţilor şi cum se comportau deputaţii din Coaliţia de guvernare PSD – ALDE şi deputaţii din opoziţie PNL, USR, PMP!

Sunt îngrijorat, ca şi mulţi concetăţeni, de gândirea, atitudinea şi măsurile pe care le promovează domnul Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, privind atribuţiile constituţionale ale domniei sale, ignorarea intereselor cetăţenilor români şi lupta pentru a dobândi „partidul meu”. În aproape toate ieşirile publice, ieşiri tot mai frecvente, că aşa-i în campania electorală a domniei sale, preşedintele României acuză mereu liderii PSD, Guvernul şi pe prim-ministrul Viorica Dăncilă. Cum să înţelegem participarea domniei sale la manifestări ale organismelor europene, începând cu cele de la Consiliul Europei, şi în vizitele din alte state europene unde domnia sa critică fără temei Guvernul României şi cu deosebire liderii Coaliţiei PSD – ALDE?

În mod concret, la propunerea primului ministru ca în Guvern să fie numiţi, prin decizia Preşedintelui României, doi miniştri Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, domnul Klaus Werner Iohannis a declarat că „în săptămâna aceasta” nu va lua în calcul astfel de decizie! Nu ne-a spus de ce mereu aceste amânări. Avem în vedere că începând cu luna ianuarie aceşti miniştri vor avea atribuţii concrete şi importante în conducerea rotativă de la Consiliul Europei. În ziua de vineri, 7 decembrie, ca răspuns la sesizarea Curţii Constituţionale a României de către doamna prim-ministru, la tribuna de la Cotroceni, Preşedintele României a ieşit cu un anume răspuns la aceste demersuri ale Guvernului. Mai întâi ne-a spus că această problemă nu este una constituţională, ci politică, după care a declarat în faţa Ţării că… „România n-are prim-ministru”, iar apoi a vorbit despre „totala inabilitate a PSD de a face politică…” şi despre faptul că „PSD guvernează prost…, PSD legiferează foarte prost….” ş.a.m.d. Credem că s-a ajuns la cele mai grave acuzaţii la adresa guvernării, folosindu-se şi cuvinte care îl compromit pe cel care le rosteşte, în primul rând, şi, evident, Parlamentul României!

Socotim că, în toate împrejurările, prioritare rămân interesele cetăţenilor, pe care liderii politici, începând cu preşedintele Ţării, trebuie să le cunoască şi să le respecte. Când această cerinţă va deveni realitate în viaţa social-politică, vom constata reaşezarea respectului şi încrederii cetăţenilor în oamenii politici, începând cu primarul localităţii şi terminând cu Preşedintele României. Încrederea şi respectul nu pot fi nici ordonate, nici dirijate şi nici aduse de undeva anume, ci ele se nasc şi cresc prin ceea ce gândesc, exprimă şi îndeplinesc liderii politici, indiferent de partidul din care fac parte. Oare scenele de dată recentă din Camera Deputaţilor, ca şi multe altele, exprimate prin proteste cu pancarte în faţa tribunei Camerei Deputaţilor, nu sunt suficiente pentru noi coborâri în ochii cetăţenilor a liderilor politici, începând cu domnii deputaţi? Oare cum vor arăta astfel de şedinţe din Senat şi Camera Deputaţilor în campaniile electorale din anul 2019?

Şi totuşi păstrăm speranţa în mai bine, mai corect şi mai frumos în politică…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: