Cum să ne ferim de tristeţe în preajma sărbătorilor de iarnă?

> De ce să fii trist de Crăciun sau Revelion?

Tulburarea afectivă sezonieră sau depresia sezonieră este o stare mentală de disconfort fizic şi psihic care apare odată cu anotimpul friguros şi mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Această tristeţe, amărăciune, stare de rău general, lipsa de valoare, lipsa de speranţă, pierderea apetitului pentru activităţile plăcute, modificări ale somnului şi gândurile de moarte persistă mai mult în perioada sărbătorilor.

Cauzele depresiei sezoniere sunt multiple, dar amintesc aici modelul bio-psiho-social. Acest tip de model în care la instalarea depresiei contribuie atât factori perturbatori biochimici la nivelul creierului, cât şi cauze psihologice (amintesc aici personalităţile fragile) sau sociale – stresul de zi cu zi, evenimente negative de viaţă, mediul nefavorabil, lipsa banilor, funcţionarea deficitară socio-profesională sau consumul de substanţe psihoactive care pe termen lung provoacă dependenţă şi afectează întreaga dezvoltare neuropsihică a individului.

În preajma sărbătorilor de iarnă lumea devine mai emotivă, vulnerabilă, doreşte mai mult pentru sine, dar şi pentru cei din jur. Gândul că întreaga familie se va reuni îi bucură pe unii, dar nu toţi au parte de familie şi prieteni. Iar atunci ce faci?

Creează-ţi ritualuri pentru sărbători:

> Dăruieşte din puţinul pe care-l ai şi celor mult mai nevoiaşi decât tine. Vei vedea cum încrederea în forţele proprii şi în sinele tău va creşte, vei observa că sunt oameni nevoiaşi în jurul tău, mult mai nefericiţi decât tine, dar care se bucură de viaţă. Vei fi fericit dacă dăruieşti puţin din ce ai tu, nici nu ştii ce mult bine îţi poate face un om care îţi mulţumeşte pentru grija ta;

> Dă-ţi voie să te bucuri. Oamenii întotdeauna s-au confruntat cu egoism, invidii, răutăţi lumeşti, dar toate acestea pot înceta dacă te bucuri de ziua de astăzi, de prezent. Oamenii au fost şi vor fi unici, vor avea mai multe decât tine, vor fi mai fericiţi decât eşti tu astăzi, vor etala ceea ce au într-un mod pe care tu îl poţi percepe ca fiind extravagant. Dar tu nu ştii care este adevărata lor viaţă, cum se simt ei, dacă sunt sau nu fericiţi, iar atunci este mult mai bine să te uiţi la tine, să-ţi bucuri sufletul făcând lucruri plăcute (decorează un brăduţ mic, chiar dacă nu ai pe nimeni, este important să-l decorezi doar pentru tine, ascultă colinde vesele care să te ducă cu gândul la lucruri pozitive – naşterea lui Hristos etc.);

> Nu te izola de oamenii din jurul tău, fă-ţi prieteni chiar dacă sunt mai tineri decât tine, ieşi în fiecare zi în parc, socializează, observă natura, invită la ceai o vecină şi povesteşte lucruri frumoase din viaţa ta.

Sărbătorile sunt un prilej de meditaţie şi răspuns în acelaşi timp, nu te abandona!

Trăieşte intens fiecare clipă a vieţii tale!

ELENA MIHAELA PAVĂL,

psiholog clinician specialist/psihoterapeut

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: