Comunicat de presă

Proiecte sociale importante pentru români

Guvernul României a adoptat în şedinţa din 7 decembrie 2018, mai multe proiecte sociale importante pentru români.

În ultima perioadă s-au lansat în spaţiul public informaţii care anunţau îngheţarea salariului din sectorul bugetar şi a voucherelor de vacanţă pentru anul 2019.

Astfel, Guvernul României va majora, începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim brut la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei pentru angajaţii cu studii superioare şi o vechime de cel puţin un an în domeniul acestor studii.

Majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată la 2.080 de lei reprezintă o creştere de 9,47%, iar nivelul de 2.350 de lei aplicat pentru personalul cu studii superioare reprezintă o creştere de 23,68%.

În anul 2019 salariile şi pensiile vor continua să crească potrivit Legii salarizării unitare adoptată de Parlamentul României şi a Legii sistemului unitar de pensii publice.

Cu alte cuvinte, salariile şi pensiile nu vor fi îngheţate, ci vor creşte semnificativ conform Programului de Guvernare.

De asemenea, pentru următorii doi ani, 2019-2020, se vor acorda voucherele de vacanţă angajaţilor din sistemul public la valoarea de 1.450 de lei, pentru stimularea şi dezvoltarea turismului românesc. Anul acesta, peste 1,2 milioane de persoane au primit aceste vouchere de vacanţă pe care le-au utilizat în unităţi de cazare din România. Această măsură a dus la o creştere cu peste 5% a numărului de turişti români care au ales să petreacă concediul în ţară.

Se va continua în anul 2019 finanţarea Programului Start-Up Nation, dar într-o formă mai simplificată pentru tinerii care vor să înfiinţeze o afacere în România. Astfel, se va oferi un sprijin financiar pentru 10.000 de proiecte în valoare de 200.000 de lei fiecare. Acordarea unei atenţii mai mari dezvoltării afacerilor în zonelor unde numărul întreprinderilor mici şi mijlocii este mai scăzut, precum şi o susţinere mai puternică a antreprenorilor, prin eliminarea unor proceduri administrative şi acordarea unor sume de finanţare sub formă de avans, va contribui la dezvoltarea zonelor slab dezvoltate economic şi la crearea de noi locuri de muncă.

Sectorul agricol va beneficia de creşterea subvenţiei pentru motorină cu 67 de milioane de lei, ajungând la suma totală de 487 de milioane de lei, iar sectorul zootehnic va beneficia de creşteri substanţiale pentru subvenţii, ajungând la suma de 486 de milioane de lei.

România s-a angajat să asigure toate măsurile de urgenţă în vederea combaterii pestei porcine africane. În acest sens, Comisia Europeană a anunţat că i se va acorda ţării noastre un grant în valoare de 34.278.750 de euro, reprezentând 75% din costurile eligibile.

În aceeaşi şedinţă, s-au luat mai multe măsuri prin care se vor acorda fondurile necesare pentru serviciile sociale destinate categoriilor vulnerabile şi pentru sprijinirea autorităţilor locale. Astfel, se va continua acordarea unui ajutor financiar veteranilor de război şi văduvelor veteranilor de război, majorat de astăzi la 400 de lei, în vederea acoperirii unor cheltuieli cu energia termică şi energia electrică. Acest sprijin financiar va fi distribuit odată cu pensia din luna decembrie. Autorităţile locale vor primit sumele necesare pentru susţinerea centrelor în care sunt îngrijiţi copiii aflaţi în sistemul de protecţie socială şi persoanele cu dizabilităţi.

Măsurile adoptate astăzi vor contribui la dezvoltarea României, garantând creşterea nivelului de trai. (Dr. MARICELA COBUZ, deputat PSD Suceava)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: