Căderi periculoase de ţurţuri

> Cu 1.000 de lei vor fi amendate persoanele fizice şi cu 2.000 de lei agenţii economici şi instituţiile publice care nu elimină ţurţurii formaţi la streşini, uluce şi jgheaburi

Autorităţile administraţiei publice locale din Suceava fac un apel la populaţia municipiul reşedinţă, la agenţii economici şi instituţiile publice să ia măsuri de îndepărtarea ţurţurilor de gheaţă formaţi la streşini, uluce, jgheaburi, dar şi a gheţii de pe trotuare şi alte căi de acces, astfel încât pietonii să nu fie expuşi pericolelor de accidentare. În acest sens, Ordonanţa Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale prevede expres că instituţiile publice, agenţii economici şi celelalte persoane juridice au obligaţia să efectueze curăţenia şi să menţină starea de viabilitate a trotuarelor, părţii carosabile a străzii sau a drumului, dar şi a locurilor de parcare pe care le utilizează. De cealaltă parte, în scopul prevenirii accidentelor, atribuţii le revin şi persoanele fizice, acestea fiind obligate să degajeze zăpada şi gheaţa, atât de pe acoperişurile şi terasele locuinţelor, cât şi de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri. De altfel, o hotărâre a deliberativului local sucevean pune în vedere că, pe durata sezonului rece, „deţinătorii de imobile sub orice titlu şi utilizatorii acestora au obligaţia menţinerii în permanenţă a curăţeniei trotuarelor, rigolelor, şanţurilor şi zonei cuprinse între imobil, respectiv limita proprietăţii, şi calea publică, inclusiv a locurilor de parcare date în folosinţă”. Astfel, conform respectivelor reglementări, imediat ce zăpada începe să se depună, iar lunecuşul să apară, toţi cei care intră sub incidenţa hotărârii sunt obligaţi să procedeze la înlăturarea omătului şi a gheţii de pe căile de acces, de pe acoperişuri şi terase, obligatorie fiind inclusiv „desfundarea periodică a jgheaburilor, burlanelor, şanţurilor şi podeţelor aferente, în vederea evitării colmatării lor”. Actul normativ prevede că neîndepărtarea de la streşini, uluce şi jgheaburi a ţurţurilor care pun în pericol trecătorii constituie contravenţie, amenzile aplicate fiind cuprinse între 100 de lei şi 1.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de 200 de lei până la 2.000 de lei, în cel al persoanelor juridice.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI