Amiază culturală bucovineană la Vicovu de Jos

 Şcoala, Biserica, Primăria din Vicovu de Jos şi Filiala din Iaşi a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina s-au reunit, la 13 noiembrie 2018, într-o prestigioasă manifestare dedicată Centenarului Marii Uniri.

În mesajul de bun venit, directoarea Şcolii „Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos, prof. Pompilia Ţugui, a salutat prezenţa primarului comunei, ing. Vasile Ţugui, a preoţilor Vasile Popescu, Nicolae Rusu, Ioan Moraru, a preşedintelui Filialei din Iaşi a SCLRB, dr. Vasile Diacon, împreună cu prof. Victor Iosif, şi a altor membri ai SCLRB (Ioan Burciu, Tudor Chifan, Ancuţa Mutescu) alături de foşti elevi ai şcolii (Mariana Niţu, Aurica Daniliuc), între care prof. Adriana Eftimiu, care a venit însoţită de profesori şi elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava: „Întâlnirea noastră este marcată de aniversarea celor 107 ani de la inaugurarea şcolii, în cuprinsul a peste două veacuri de instrucţie şcolară în Vicovu de Jos. Totodată, suntem motivaţi de cultivarea valorilor tradiţionale şi de afirmarea potenţialului cultural local. Programul artistic cu elevii noştri şi cu invitaţii din Suceava este subsumat acestui deziderat şi prin lansarea unei cărţi despre o personalitate europeană cu rădăcini în Vicovu de Jos – pictorul şi graficianul Eugen Drăguţescu”.

Adresând o urare de împliniri în viaţa profesională şi socială, primarul Vasile Ţugui şi-a exprimat speranţa că astfel de evenimente vor intra în tradiţia vicovenilor: „Sunt îndreptăţit la o viziune optimistă în ce priveşte tradiţia românească, văzând cum tot mai mulţi tineri care vin să-şi unească destinele aleg costumul naţional. Este de datoria noastră să omagiem personalităţi ale locului şi să cinstim simbolurile naţionale, precum şi un fericit prilej de înălţare spirituală şi de conlucrare în interesul comunităţii noastre”.

Consilierul educativ al şcolii, profesorul Mihai Chelba, şi profesoara de limba română, Ana Dorina Carcea, au evocat preocupările şi pregătirile din perspectiva acestei sărbători, un exemplu edificator fiind chiar grupul de copii care a evoluat pe 11 noiembrie la Mănăstirea Putna, în faţa bustului lui Mihai Eminescu, într-o activitate dedicată Centenarului Unirii. Recitalul de poezii şi cântece (Uniţi în cuget şi-n simţiri) a întrecut orice aşteptări prin înlănţuirea inspirată a momentelor cu un ardent mesaj patriotic şi profunde valenţe emoţionale. Titlurile pieselor corale vorbesc de la sine (Când a fost să moară Ştefan; Treceţi batalioane române Carpaţii; Drum bun, drum bun, toba bate…), iar maniera interpretativă a unor texte poetice a vizat excelenţa, remarcându-se Alina Carcea, Sergiu Chelba, Diana Hrihor.

Lansarea cărţii Eugen Drăguţescu. Omul şi artistul, în scrisori, autor Victor Iosif, s-a bucurat de o prezentare documentată şi argumentată, întrucât dr. Vasile Diacon a publicat deja două recenzii în presa ieşeană. Domnia Sa a subliniat, în esenţă, meritul autorului care a reuşit să surprindă, plecând de la corespondenţă, personalitatea unui artist de talie europeană, născut în Iaşi, la 19 mai 1914, legat de Bucovina (Vicovu de Jos şi Rădăuţi) în copilărie şi adolescenţă şi consacrat ca pictor şi grafician în Italia, unde s-a şi stins, la Roma, în 30 martie 1993. Vorbind despre sentimentul locului în parcursul devenirii noastre şi ţinând seama că se apropie Ziua Bucovinei în 28 noiembrie, dr. Vasile Diacon, originar din Stulpicani, ca şi Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc, a amintit despre faptul că acesta a întocmit procesul-verbal prin care se statua Unirea Bucovinei cu Regatul României, în 1918: „Acest spirit bucovinean ar trebui să ne conducă şi să ne anime în tot ceea ce întreprindem astăzi pentru neam şi pentru ţară. Filiala ieşeană a Societăţii pe care o reprezint a îmbrăţişat demersul ing. Dimitrie Ţopa, rudă prin alianţă cu Eugen Drăguţescu, de a organiza la Iaşi o expoziţie retrospectivă de grafică şi un simpozion în zilele de 23-24 noiembrie, împreună cu Primăria Municipiului Iaşi, la Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi şi la Muzeul Municipal Iaşi”.

Semnatarul volumului despre Eugen Drăguţescu, domnul Victor Iosif, a menţionat legăturile de suflet cu şcoala din Vicov, în care a profesat, şi cu locurile de baştină în care s-au format personalităţi marcante, ceea ce l-a motivat în lucrările sale (Cronica Şcolii din Vicovu de Jos, Catalogul licenţiaţilor din Vicovu de Jos, Vicovu de Jos din povestirile sătenilor): „Este remarcabil faptul că astăzi imaginea satului patriarhal de altădată a îmbrăcat haina unei aşezări de talie europeană, aşa cum şi-a imaginat-o un elev într-un articol din revista şcolară „Generaţii” în 2001. Este, de asemeni, de apreciat, faptul că la vernisajul expoziţiei din 23 noiembrie de la Iaşi, primarul comunei va înmâna într-un cadru festiv Diploma de Cetăţean de onoare – post-mortem pentru Eugen Drăguţescu, fiului său, Tudor Drăguţescu. Acesta vine la Iaşi împreună cu Gaetano Mongelli, prof. de Istoria artei la Universitatea din Bari (Italia), după ce în vara acestui an a participat la vernisajul expoziţiei de la Bucureşti şi a vizitat, apoi, mănăstirile Bucovinei. Atunci a fost întâmpinat cu căldură la Vicovu de Jos şi a încercat clipe de mare tensiune emoţională la slujba de pomenire oficiată de preotul Vasile Popescu la mormântul bunicilor, în cimitirul satului”.

Pentru parohul Vasile Popescu, această întâlnire a fost un regal al cuvântului: „Odinioară, era dornică lumea şi de cuvântul bisericii şi de sacru, ceea ce mai puţin se întâmplă într-o perioadă în care se promovează hedonismul şi consumismul. Dar cei de astăzi mai puţin consumă cultură şi artă, ci se consumă românii între ei. Sunt 41 de ani de când păstoresc la Vicovu de Jos şi întotdeauna mi-am propus să contribui la ridicarea staturii sătenilor noştri. Astfel de clipe de cultură ne încarcă pozitiv, mental şi sentimental. Cartea este o mărturie exemplară despre cultivarea frumosului şi a binelui prin artă, iar dl Vasile Diacon a surprins cu acuitate ceea ce era de reţinut ca valoare şi mesaj. La acest popas de 100 de ani a fost impresionantă prestaţia elevilor în costum naţional, cu trăistuţa „arceşte”, care ne-au încântat prin cântec şi poezie. Să mulţumim părinţilor ce sădesc frumosul şi binele în sufletul acestor copii. Stând cu trecutul ca temelie, putem să privim cu mai multă încredere că sămânţa bucuriei artelor va rodi pe mai departe, în viitor”.

 Ca reprezentant al SCLRB Rădăuţi, dar şi ca fiu al comunei Vicovu de Jos, economistul Ioan Burciu se declară fascinat de programul artistic: „A fost o sărbătoare a limbii române, odată cu sărbătoarea şcolii. Spectacolul merită văzut, parteneriatul cu Mănăstirea Putna îl legitimează şi ar fi păcat să nu fie promovat în continuare. Victor Iosif mi-a fost apropiat din copilărie, iar monografia Vicovu de Jos din povestirile sătenilor este unicat, prin faptul că o astfel de carte nu se mai poate scrie, protagoniştii ei dispărând peste ani. Calitatea oamenilor acestor locuri este impresionantă, iar Eugen Drăguţescu face parte din această familie. În 2014 am colaborat la Expoziţia iniţiată de dl Dimitrie Ţopa şi SCLRB (preşedinte Carmen Andronache) la Galeria de Artă din Rădăuţi, iar acum, apariţia lucrării despre Eugen Drăguţescu este un demers important pentru a-l readuce în conştiinţa românilor”.

Liderul Sindicatului Liber al Învăţământului din zona Rădăuţilor, învăţătorul şi juristul Gheorghe Şorodoc, observă oportunitatea faptului cultural împlinit la Vicovu de Jos, remarcă frumuseţea caldă a secvenţelor artistice, valoarea simbolică a lansării de carte, dar nu-şi poate reţine îngrijorarea pentru ce ne-ar putea rezerva viitorul, dacă nu vom face tot ce se cuvine: „Am aflat despre Eugen Drăguţescu din revista şcolară „Generaţii”. Ca să evoci un om din scrisori e o muncă laborioasă; apoi, cine mai investeşte astăzi într-un act de cultură, ca să ajungă o carte la lumina tiparului? Noi nu suntem în stare să păstrăm ce-am moştenit… Oare câţi mai ştiu cine-a fost Ion Nistor sau Iancu Flondor, în contextul zilei de 28 noiembrie? Din păcate, avem probleme şi în învăţământ, nu mai vin în sistem cei înzestraţi cu har. Să dea Domnul ca aceşti copii minunaţi care ne-au încântat cu poezia şi cu cântecul să rămână în România şi peste ani!”

„Întâlnirea aceasta de suflet sub semnul unirii şi al împlinirii prin cultură dezvăluie un farmec aparte prin sunetele muzicii” – apreciază prof. dir. Pompilia Ţugui, invitând pentru microrecital cadrele didactice din Suceava. Au urmat momente de mare vibraţie lirică, generate de interpretarea instrumentală a unor piese din repertoriul naţional şi universal (Ciprian Porumbescu, Eugen Doga ş.a.), de către profesori şi elevi.

„Am păşit cu multă emoţie, profesor astăzi, elevă – ieri, în această şcoală, a mărturisit d-na Adriana Iftimiu, venind împreună cu d-na director al Colegiului de Artă din Suceava – prof. V. Alexandra Bejinariu, şi alţi şase colegi şi elevi. Parteneriatul cultural între şcolile noastre este unul de excelenţă”.

 Începând cu tradiţionala primire cu pâine şi sare şi cu splendoarea costumelor naţionale specifice ţinutului bucovinean, continuând cu încărcătura emoţională a unor accente poetice şi muzicale şi cu prezentarea cărţii într-o ambianţă de interes cultural şi artistic, această acţiune a ieşit din tiparul oricărui model festivist prin expresivitatea, autenticitatea şi sinceritatea mesajului umanist-patriotic.

 VICTOR IOSIF

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: