După situaţia gravă depistată la Maternitatea Giuleşti

Deputatul liberal sucevean Dumitru Mihalescul, îngrijorat de situaţia nou-născuţilor din spitalele din ţară

> El întreabă ministrul Sănătăţii ce investiţii au fost făcute pentru a se elimina infecţiile intraspitaliceşti şi crede că este ruşinos ca spitalele să aștepte sprijinul unor asociaţii umanitare

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din spitalele din ţară, în special în legătură cu maternităţile, în condiţiile în care mortalitatea infantilă din România plasează ţara pe primul loc în Uniunea Europeană.

„România nu a coborât nici astăzi de pe nefericitul loc I din Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, în special pentru copiii cu vârste sub 2 ani. O cauză principală a mortalităţii infantile o reprezintă dotarea precară a secţiilor de neonatologie din aproape toată ţara, care nu dispun nici de incubatoare, nici de aparatură modernă de bază” a spus Mihalescul.

Deputatul liberal sucevean consideră că este ruşinos ca într-o perioadă de creştere economică, în care bugetul dispune de resurse suplimentare, Guvernul să aştepte ca organizaţii non-guvernamentale de tipul „Salvaţi copiii” să doteze maternităţile cu aparatură de bază.

„Mai mult decât atât, pe lângă faptul că investiţii în aparatură nu s-au realizat, nici investiţii pentru reabilitarea spaţiilor nu s-au finanţat, tocmai în vederea eliminării infecţiilor nosocomiale. Cazul halucinant al maternităţii Giuleşti, unde aproape toţi nou-născuţii s-au îmbolnăvit din cauza condiţiilor improprii din spital, a ajuns în spaţiul public pentru că a fost depistat de mass-media. Îmi manifest, însă, serioase îngrijorări, că asemenea situaţii s-ar putea întâmpla şi în alte secţii de neonatologie din ţară” a spus Mihalescul.

El arată că dacă nu poate reproşa direct ministrului calitatea managementului dintr-o unitate spitalicească, poate să pună serioase întrebări în legătură cu programul investiţional susţinut de Ministerul Sănătăţii.

De aceea, deputatul sucevean cere ministrului să precizeze câte maternităţi sau secţii de neonatologie din sistemul de stat au fost modernizate în România în ultimii 2 ani şi care este valoarea totală a investiţiilor realizate în anii 2017-2018, dar şi câte echipamente specifice (incubatoare, aparate ecograf) au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru dotarea maternităţilor şi câte echipamente au fost donate de ONG-uri.

Totodată, Dumitru Mihalescul cere să i se spună câte secţii au fost reabilitate de la zero, astfel încât să se poată elimina infecţiile intraspitaliceşti, şi să se precizeze care este intervalul de timp la care personalul medical din secţiile de neonatologie este testat pentru a nu fi purtător de diverşi viruşi sau stafilococi. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: