Profesor câmpulungean, premiat de preşedintele României

Profesorul Ciumaşu Radu-George de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”, a primit vineri, 30 noiembrie 2018, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler” cu însemn pentru civili. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a răsplătit meritele domnului profesor cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de deosebită apreciere pentru profesionalismul dovedit în îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice Ministerului Apărării Naţionale.

Domnul profesor Ciumaşu este din Iaşi, a absolvit Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” şi a urmat cursurile Şcolii Militare de Topografie din Sibiu în perioada 1987-1989, fiind nevoit să se retragă, din motive medicale, cu zece luni înainte de a ajunge locotenent. A urmat cursurile Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii „Al. Ioan Cuza” în  perioada 1990-1995 (înainte de acordul de la Bolognia, facultatea dura 5 ani). Pe parcursul anilor patru şi cinci, student fiind, a fost angajat în cadrul departamentului de cartografie al facultăţii, pe post de desenator.

În iunie 1995, o delegaţie a Liceului Militar din Câmpulung Moldovenesc a mers la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iaşi cu misiunea de a identifica printre viitorii absolvenţi patru profesori valabili: de limbă romană, limba franceză, informatică şi geografie.  Astfel, renunţând la cariera lui ieşeană, Radu Ciumaşu devine profesor  al unui liceu similar celui pe care l-a absolvit.  De aici vine probabil şi un plus de responsabilitate, altruism şi pasiune care se observa în activitatea dumnealui de zi cu zi.

Primele rezultate la olimpiadă au apărut chiar din anul de debut cu două premii judeţene şi o calificare la faza naţională cu Ivan Sabin, clasa a IX-a. Aşa a început totul. Acest ritm a fost continuat, perfecţionat şi eficientizat, devenind un fel de rutină olimpică. Practic, exceptând intervalul septembrie 2003 – martie 2004, tot timpul în  băncile Colegiului Militar din Câmpulung a existat cel puţin un elev calificat la faza naţională a olimpiadei de geografie.  În total s-au adunat până acum 31 de calificări,  dintre care 7 premii: Acatrinei Florin – locul II, clasa a IX-a în anul 2000; Bulaicon Marius – premiul III, clasa a XII-a în anul 2007, Onofrei Claudiu – premiul I, clasa a XII-a în anul 2013, după care au urmat cele patru premii ale Sabinei. Participarea internaţională a fost anticipată încă din anul 2010, când Lăcătuş Marius a obţinut locul al şaselea în proba de baraj pentru lotul României, format după cum se ştie din patru elevi. Acelaşi loc şase l-a obţinut şi  Robet Ailiesei în anul 2011.

Sabina Calisevici a exprimat la superlativ investiţia de suflet şi geografie a domnului profesor: premiul I, la mare distanţă faţă de ceilalţi competitori, şi cea mai mare notă a întregii olimpiade în clasa a IX-a – 2014, premiul al III-lea în clasa a X-a; premiul I în clasa a XI-a şi a XII-a şi, evident, aur la olimpiada internaţională de la Beijing în 2016 şi la Belgrad în anul 2017.

În acest moment, în colegiu sunt doi elevi care s-au calificat în 2018 la faza naţională la disciplina geografie: Bogdan Daneliuc, menţiune la clasa a XI-a şi locul 12 în proba de baraj, şi Ioana Ţâmpau, menţiune la clasa a IX-a. În anul 2018 s-a alăturat membrilor cercului de geografie Daria Balahura, care a venit în bagajul pentru colegiu cu o menţiune la faza pe ţară a disciplinei în clasa a VIII-a.

Aşadar, povestea merge mai departe…

ELENA JORA

Foto: LAURENŢIU SBIERA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: