Placă comemorativă cu eroii din Parohia Lungeni-Hăleasa

Ideea cu placa comemorativă e veche, din anii 2008-2010, dar posibilităţile mele financiare nu mi-au permis să o realizez până acum. E mai deosebită, cu fotografii de ceramică a nouă eroi, iar în cazul a trei, cărora nu le-am găsit fotografiile, am scris numai numele. În acest an al Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, ideea m-a preocupat până la obsesie, aşa că am început să caut sponsori. Primul prieten pe care l-am abordat m-a descurajat: „Tu eşti om nebun!… Asta-i treaba autorităţilor locale…”. I-am răspuns omului pe rând: „Da, sunt nebun de dragoste de ţară, de iubire pentru tot ce cuprinde neamul românesc, în primul rând pentru Eroii Patriei! În ceea ce priveşte autorităţile, îţi reproduc aproximativ ce a zis fostul preşedinte al Americii J.F. Kennedy, la învestire: «Nu trebuie să ne preocupe ce face ţara pentru noi, ci ceea ce trebuie să facem noi pentru ţară!».

Am avut noroc cu următorii doi interlocutori – silvicultori de marcă –, care m-au încurajat…

Am plecat apoi să caut „constructori” din rândul „mărmurarilor” care vin cu cruci în Vatra Dornei şi Borca  tocmai din Ciupercenii Noi, judeţul Dolj, şi am comandat lucrarea la cel mai „accesibil”, Vasile Cornel. Am avut emoţii întrucât, deşi am făcut contractul la sfârşitul verii, placa a fost adusă abia luni, 21 noiembrie a.c., pe ninsoarea ce a prevestit începerea iernii: de abia am găsit-o printre cruci. Bine ambalată şi mi-a plăcut ceea ce a ieşit.

Duminică, 25 noiembrie a.c., placa comemorativă cu eroii din Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”  a fost sfinţită în Biserica „Sfântul Pantelimon” din Lungeni de PC preot paroh Sava Sergiu, în prezenţa credincioşilor la slujbă, a primarului, consilierilor locali şi ai celor bisericeşti.

Le mulţumesc prietenilor mei silvicultori, dar şi oameni de mare caracter, patrioţi, iubitori de neam şi de glie şi tuturor celor care m-au ajutat în demersul meu: primarul Molodeschi Mihai, consilierilor locali şi nu în ultimul rând preotului Sava Sergiu, pentru inspirata idee de a aşeza placa comemorativă în pridvorul bisericii. Astfel, dragii noştri eroi sunt la adăpost de vânt, ploi, ger, dar vor „asculta” şi slujbele din sfânta biserică alături de noi, enoriaşii, rudele lor.

Pentru a-i da o semnificaţie privind marele eveniment de la 1 Decembrie 2018, Centenarul Marii Uniri, am adăugat la urmă pe placă şi doi luptători din Primul Război Mondial.

ION GAVRIL,

Broşteni

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: