Ziua Bucovinei sărbătorită la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, ziua de 28 Noiembrie a fost una aparte, sărbătorindu-se împlinirea a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Patria Mamă. În cadrul orei de Istoria Bisericii Ortodoxe Române, elevii claselor a XI-a şi a XII-a au prezentat diferite momente din perioada Primului Război Mondial, consemnând atât evenimente generale ale suferinţei româneşti din Bucovina, cât şi modul în care greutăţile războiului au fost trăite de locuitorii satelor româneşti. Astfel, sub coordonarea profesorului au fost prezentate evenimente petrecute pe întreg teritoriul Bucovinei, simpozionul având ca temă generală „Satul meu în Primul Război Mondial”. Este de precizat faptul că Bucovina a intrat în război în 1914, iar jertfa de sânge adusă a fost una grea. Materialele prezentate au subliniat, în acest sens, numărul şi numele feciorilor români căzuţi pe câmpurile de luptă din Italia, Galiţia şi mai ales în localităţile din Bucovina. De o manieră aparte au fost prezentările monumentelor închinate soldaţilor din Primul Război Mondial aflate, astăzi, în Ucraina, realizate de elevi veniţi din zona Cernăuţilor. Multe dintre acestea se află în stadii avansate de degradare, iar altele se mai păstrează doar în fotografii din perioada interbelică.

Cea de a doua parte a simpozionului închinat Unirii Bucovinei a fost formată din materiale power point care au marcat chipurile personalităţilor politice şi bisericeşti care au luptat pentru realizarea Unirii. Între acestea s-au remarcat Mitropolitul Vladimir de Repta al Bucovinei şi Dalmaţiei, a cărui personalitate şi activitatea au fost prezentate pe mai multe paliere: viaţa, organizarea Eparhiei Bucovinei în timpul arhipăstoririi sale şi atitudinea faţă de Unire. Omului politic Iancu Flondor şi momentului efectiv al Unirii Bucovinei cu România i-au fost închinate mai multe materiale care au subliniat importanţa sa pentru realizarea demersului politic al Unirii.

A treia secţiune a simpozionului a fost dedicată implicării clericilor în realizarea unirii, precum şi modului în care aceştia au ştiut să păstreze conştiinţa naţională şi ortodoxă a păstoriţilor lor, atât în timpul ocupaţiei habsburgice, cât şi în timpul desfăşurării Primului Război Mondial. Chipurile preoţilor au fost prezentate de elevi ai clasei a XI-a, încercându-se astfel identificarea unor modele de jertfelnicie pentru viitorii slujitori ai Bisericii. Totodată au fost prezentate şi unele personalităţi din satele româneşti care s-au implicat în rândul comunităţilor lor, precum şi greutăţile prin care a trecut populaţia românească în perioada 1916-1918. Câteva materiale au avut în atenţie prezentarea lagărului de la Thalerhof, unde au fost închişi numeroşi români, dar şi acţiunile de suprimare a mişcărilor culturale naţionale româneşti.

Simpozionul s-a încheiat cu vernisarea unei expoziţii formate din peste 400 de fotografii de arhivă din perioada Primului Război Mondial. Aceasta a fost organizată de subsemnatul, pe mai multe secţiuni: fotografii de pe câmpurile de luptă, cuprinzând atât scene de război, cât şi imagini ale tehnicii de luptă din acea perioadă, fotografii închinate distrugerilor provocate de război, cuprinzând atât imagini ale unor biserici sau localităţi distruse, cât şi imagini ale răniţilor şi spitalelor militare, chipuri de preoţi militari, cuprinzând fotografii ale clericilor săvârşind diverse servicii religioase pe câmpurile de luptă, Marea Unire, Unirea Bucovinei şi Unirea Basarabiei cu Patria Mamă.

La final a fost săvârşit parastasul pentru făuritorii Marii Uniri şi pentru cei căzuţi pe câmpurile de luptă, precum şi Tedeum-ul pentru Ziua Unirii Bucovinei cu România.

Pr. prof. dr. VALENCIUC IOAN PAUL

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: