Orlando şi gura păcătosului

În mod obişnuit, ministrul Finanţelor publice îşi măsoară cuvintele, numai că în ultima declaraţie l-a luat gura pe dinainte, permiţându-ne să pătrundem în universul său interior. Fără a-şi dea seama. Iar universul său interior e bucşit de idei la fel de abisale precum limitarea dreptului cetăţenilor români de a munci şi trăi în Europa bunăstării şi a civilizaţiei. Ideea aceasta atrage după sine două constatări:

  1. România este într-o criză (numai?) economică foarte gravă şi primul care o simte în toată duritatea ei este reprezentantul finanţelor publice, cel ce trebuie să facă rost de bani pentru salarii şi pensii. Iar percepţia neputinţei sale e cu atât mai dură cu cât nu vede căi normale, democratice de rezolvare, căi învăţate la şcoală.
  2. În schimb, deşi revoluţia l-a prins la 18 ani, vârstă la care îndoctrinarea ceauşistă nu prea a dat rezultate, dl Orlando Teodorovici dovedeşte contrariul: Ceauşescu vorbea mereu despre principala bogăţie a României, care este omul, omul nou, făuritorul societăţii socialiste multilateral dezvoltate, şi finanţistul nostru se conformează. Pentru că omul este cel mai important capital, e cel ce duce acum în spate statul, administraţia superstufoasă, lefurile speciale şi demnităţile.

Or, în condiţiile în care un sfert din populaţia României şi aproape o jumătate din aceea muncitoare nu se află la pixul dlui Teodorovici, vistieria rămâne goală. Şi, zice domnia sa, milioanele de români plecaţi produc bogăţie, bunăstare, dezvoltare, beneficii ţărilor de destinaţie. Tocmai de asta erau atât de draconic păzite fruntariile ţării înainte de 1989. Nu de asta preferau securiştii ca toţi transfugii să fie lichidaţi cu un glonte la trecerea frauduloasă a ţării? Nu vrea dl Teodorovici să viziteze cimitirele din apropierea Dunării iugoslave şi a graniţei cu Ungaria ca să vadă „binefacerile” epocii de aur? Mai crede cineva că legarea de glie a cetăţenilor liberi este o soluţie sau se teme efectiv că ţara ne va deveni pustie după un număr de ani de înţeleaptă conducere pesedistă?

Peste toate, ar trebui să ia în consideraţie şi evoluţia demografică, una de-a dreptul catastrofală, şi fenomenul îngrijorător al depopulării masive a României: mii de români cu joburi profitabile şi situaţii materiale de invidiat se întorc acasă, îşi lichidează tot ce au agonisit o viaţă aici, întorcându-se la noile destinaţii nu numai cu copiii, ci şi cu părinţii şi chiar bunicii. În acest caz, ce mai e de făcut?

Din păcate, dl Teodorovici nu se dă în lături de la manipulare, ba mătrăşeşte şi adevărul, fiindcă beneficiari sunt în primul rând românii harnici şi muncitori, cei ce cu banii câştigaţi cinstit în ţări unde hoţia şi corupţia nu fac casă bună cu guvernarea, şi care îşi întreţin în România familiile abandonate de guvernul al cărui angajat este. Oare cum s-ar descurca România fără aceşti bani? Şi apoi, este dreptul statelor respective, aşa cum este şi dreptul statului român, să impoziteze activitatea firmelor şi a angajaţilor.

Însă ministrul român şi guvernul său ar trebui să se ocupe de cu totul altceva: să creeze condiţii ca lucrătorii să nu plece şi cei plecaţi să se poată întoarce, idee de care politicienii fac mare tevatură în campanii electorale, dar pe care o uită imediat ce ajung la putere. Şi după atâţia ani de promisiuni deşarte, nu-i mai crede nimeni, aşa cum nu-l crede nici pe ministrul de azi al finanţelor publice.

Da, îi este greu să adune bani la buget, dar nu cetăţenii sunt cauza principală, ei îşi plătesc regulat datoriile la stat, ci clientela politică. Aţi avut curiozitatea să vă uitaţi pe lista marilor datornici şi a rău-platnicilor? Toţi cei înglodaţi în datorii sunt oamenii lor şi aşteaptă pomeni de la guvern şi iertări, şi compensări, şi falimente mascate…

Şi mai este un aspect mult mai mârşav: creierele, profesioniştii, oamenii supercalificaţi… nu pleacă doar după un salariu mai bun, ci şi după un climat de muncă mai acătării. Nu mai acceptă ca în posturi înalte să fie politruci (semi)analfabeţi, nici ca incompetenţii să obţină posturi şi onoruri în schimbul pilelor, relaţiilor şi al plocoanelor, iar apoi să li se râdă în nas. Sau Orlando Teodorovici se face că nu vede!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: