ÎPS Pimen, la 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Ţara:

Autorităţile austriece respectau proprietatea. Acum, conducerea ţării nu mai recunoaşte proprietatea bisericii din Bucovina

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen Suceveanul, a reiterat, cu ocazia şedinţei solemne a Consiliului Judeţean Suceava cu prilejul Centenarului Unirii Bucovinei cu România, problema cu care se confruntă Biserica din Bucovina, respectiv nerecunoaşterea proprietăţii asupra terenurilor forestiere pe care le-a avut Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina.

„Trăim un moment istoric. Unirea Bucovinei cu Ţara Mamă” a spus ÎPS Pimen.

El a arătat că cei care trăiau în Bucovina au cerut permanent conducerii austrice să respecte limba, şcoala, biserica şi proprietatea.

„Când s-a hotărât de guvernul austriac ca în şcolile din Bucovina să se facă predarea în limba germană, călugării sihaştri de la Sihăstria Putnei au trimis scrisoare de protest la împărat că este un atentat la poporul român din Bucovina” a spus ierarhul BOR.

El a menţionat că atunci s-a cerut şi respectarea proprietăţii, iar austriecii au respectat proprietatea bisericească a mănăstirilor şi parohiilor.

ÎPS Pimen a spus că împăratul austro-ungar a mustrat aspru atunci când s-au confiscat averile bisericeşti, arătând că acestea nu au fost confiscate, ci doar au fost luate în administrare prin Fondul Bisericesc.

„Şi comuniştii au recunoscut că proprietarul acestor bunuri a fost Fondul religios din Bucovina. Din păcate, conducerea ţării de astăzi nu a mai recunoscut. Suntem în proces, tăgăduindu-se că suntem proprietari” a spus ÎPS Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a arătat că această mărturisire a sa este pentru credincioşii din Bucovina, pentru că doreşte ca această proprietate să revină bisericii din Bucovina, fiind acoperitoare pentru întreţinerea monumentelor istorice, a şcolilor, spitalelor şi familiilor sărace. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Nu le mai ajunge. Jaf au facut din paduri, drumurile praf, numai exploateaza, atat! pacat!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: