Un nou vânt al schimbării

 Începând cu noiembrie 1989, melodia Scorpionilor „Wind Of Change” (Vânt al schimbării) se putea auzi la radio pe unde scurte, ultrascurte şi în România, dar semnificaţia am înţeles-o abia după ce revoluţiile, sau ce vor fi fost ele, au învins în Polonia, Ungaria, Cehoslovacia şi RDG, permiţând forţelor democratice, să zicem, accederea la guvernare. România a mai continuat câteva săptămâni să fie o „oază de stabilitate, de suveranitate şi independenţă”, până ce gruparea „reformatorului” Ion Iliescu a căzut de acord cu „foşti tovarăşi” să preia puterea pe 22 decembrie, când au izbucnit oficial şi la noi acordurile frumoasei melodii. Doar fiindcă o cântau şi ungurii, şi polonezii, şi cehii, slovacii, nemţii, fiindcă la noi schimbarea a fost doar de faţadă, după regia lui Sergiu Nicolaescu. Ca să păcălim lumea. La fel se vede şi azi.

După aproape 29 ani, vântul schimbării se abate din nou asupra Europei, însă fără melodia Scorpionilor, iar România nu face excepţie, deşi sensul schimbării la noi este altul. În majoritatea statelor UE, sensul schimbării priveşte reformele economice şi administrative, iar modernizarea tuturora e la ordinea zilei. În Anglia sensul schimbării este ieşirea grabnică din UE, iar spaima populaţiei britanice este apropo de scăderea lirei sterline, a nivelului afacerilor şi, nu în cele din urmă, sărăcirea. De aceea răspunderea guvernanţilor este una copleşitoare.

În Ungaria, Polonia, parţial în Cehia şi Italia, guvernele încearcă să pună stavilă libertăţilor prea mari şi independenţei Justiţiei, una dintre cele trei puteri ale statului de drept, iar atenţionările înalţilor comisari ai UE, ale Parlamentului European vin una după alta. Evident că sensul schimbărilor este invers decât acela din 1989: acum, prin schimbare, guvernanţii respectivelor ţări înţeleg limitarea democraţiei, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţeneşti concomitent cu creşterea puterii lor, dacă se poate, discreţionare, în virtutea faptului că au câştigat alegerile.

Pentru că până la urmă asta înseamnă iliberalismul, curent politic oportunist-populist promovat de lideri autoritari maghiari, polonezi şi italieni aflaţi la putere, un fel de aristocraţi care se erijează în reprezentanţi ai poporului, dar fără a apela la dreptul divin al aristocraţiilor feudale.

Îmbătaţi de succesul lui Viktor Orban şi de discursurile cu damf aristocratic ale iliberalilor, Liviu Dragnea şi camarila au invocat şi ei dreptul de a face ce le vor muşchii în virtutea faptului că au primit girul alegătorilor, aşa că au purces la raderea din temelii a instituţiilor democratice în aşa fel ca distanţa dintre poporeni şi iluştrii aleşi să crească: politicienii cu averile, imunităţile şi privilegiile, iar „ciumpalacii”, „prostimea”, „amărăştenii”… cu dările, impozitele şi taxele. Fără dreptul de a protesta şi fără dreptul la opinie, fără măcar dreptul de a fi trataţi în mod egal în justiţie. Aţi văzut vreun ciumpalac schimbându-şi după poftă completul de judecată până îi iese acela cu iertarea? Noi nu.

Cât despre Justiţie, făcătura, lipsa de competenţe, lipsa unor eminenţe cenuşii în materie de legiferare se văd tocmai de la UE, de la GRECO, de la Comisia de la Veneţia, de la cele mai mari oficii de presă şi televiziuni străine, şi nu cred că în aceste aproape trei decenii de la revoluţie România a trecut printr-o ruşine mai mare. Cine compară situaţia din România cu cele din Ungaria şi Polonia va avea surpriza să găsească acolo nu numai voinţa politică de a scăpa de braţul legii, ci şi teorii uitate ale dreptului, de pe vremea realpolitik, şi readuse la suprafaţă acum spre a servi demersului lor. Măcar asigură o minimă bună intenţie şi o logică.

Aşadar, în România schimbarea înseamnă „La loc comanda!”. Nu vociferau marii noştri bărbaţi de stat că avem prea multe libertăţi şi drepturi? Ei, bine, acum avem dreptul de a fi bătuţi şi gazaţi de jandarmi fără să putem protesta. Cu singura condiţie ca jandarmul să primească de la politician comanda! Că doar pentru asta a fost ales!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: