La Muzeul de Istorie din Suceava

Număr aniversar al săptămânalului Jupânu’

La Muzeul de Istorie din Suceava a fost lansat, luni, un număr aniversar al săptămânalului „Jupânu’”, care a purtat, doar pentru această ediţie, denumirea „Jupânii”, o ediţie specială dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România.

Jurnalistul Sorin Avram, redactorul-şef al săptămânalului, a declarat că această ediţie a fost realizată în colaborare cu Muzeul Bucovinei, ideea lansării venind de la directorul acestei instituţii, Emil Ursu, cu care a moderat manifestarea şi căruia i-a mulţumit pentru colaborare, mulţumiri fiind adresate şi celor prezenţi în sală. Articolele, a precizat el, au fost scrise în stilul gazetei, s-au folosit informaţii şi imagini din urmă cu 100 de ani, personajele principale ale ediţiei speciale fiind cele care au participat efectiv la realizarea Marii Uniri, printre care Iancu Flondor, generalul Iacob Zadik şi maiorul Anton Ionescu.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat că săptămânalul „de largă inspiraţie judeţeană”, „Jupânu‘”, care lansează numărul 877, face „o radiografie a vieţii politice şi sociale, cu spirit critic şi cu umor” şi trezeşte politicienilor, reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene, reprezentanţilor instituţiilor publice deconcentrate, „oarece” emoţii, legate mai ales de rubricile „Jupân de salon” şi „Jupân de pardon”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a apreciat spiritul în care sunt abordate ştirile în săptămânalul bucovinean, care are şi un rol de îndreptare în foarte bună măsură: „Te şi urzică, te fac şi să zâmbeşti, sigur, când citeşti despre alţii, nu când citeşti despre tine” a spus el, adăugând că „avem nevoie şi de zâmbete, suntem prea încruntaţi”.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a felicitat publicaţia pentru ideea de a scoate un număr aniversar şi de a organiza această manifestare, care se adaugă celor organizate pentru marcarea a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România, şi a reamintit că numele redactorului-şef se regăseşte între ale celor 28 de suceveni care vor primi placheta „Cetăţean al Centenarului”, de Ziua Bucovinei, festivitate care va avea loc astăzi la statuia domnitorului Ştefan cel Mare din parcul „Şipote”.

Au mai luat cuvântul preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan – care a afirmat că l-ar fi vrut prezent în paginile numărului aniversar şi pe istoricul şi militantul unionist bucovinean Ioan Nistor, deputatul ALDE Alexandru Băişanu – care a apreciat că publicaţia, pe al cărui redactor-şef îl cunoaşte din copilărie, „m-a ars şi când m-a prins şi m-a ars şi când nu m-a prins”, şi rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa – care şi-a manifestat speranţa ca, peste 100 de ani, „să se vorbească la fel de frumos despre noi şi despre realizările noastre”.

În sală s-au aflat, între alţii, deputatul PNL Ioan Bălan, senatorul Virginel Iordache, fostul preşedinte al PSD Suceava Gavril Mârza, reprezentanţi ai diverselor instituţii din judeţ, consilieri locali şi judeţeni, reprezentanţi ai mass-media.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: