Mozaicuri cu chipurile făptuitorilor Marii Uniri, pe faţada Vilei Alice

Sucevenii trecători prin zonă, precum şi oaspeţi ai Vilei Alice din zona Parcului „Simion Florea Marian”, pot admira de ceva vreme mai multe mozaicuri amplasate pe doi dintre pereţii clădirii.

Proprietarul vilei, profesorul Vasile Boghian, a comandat pe banii personali un mozaic ce reproduce imaginea considerată autentică a lui Ştefan cel Mare de pe Tetraevangheliarul scris la porunca marelui domnitor de către ieromonahul Nicodim, la Mănăstirea Putna, pentru Mănăstirea Humorului, şi finalizat pe 17 iunie 1473.

Pe un alt perete al Vilei Alice se regăsesc portretele mozaicate, în medalion, ale Regelui Ferdinand I, Reginei Maria şi al lui Iancu Flondor, făptuitorii Marii Uniri, la 1918.

Mozaicurile, impresionante, au costat câteva mii de euro fiind realizate în aproximativ 3 luni de către o firmă din Iaşi, şi sunt unicate în peisajul urban al Sucevei, cu atât mai mult cu cât pavoazează o proprietate privată. „De ce?” a fost întrebarea firească a reporterului, la vizionarea lucrărilor, la care a primit un răspuns simplu: „Aşa am simţit. Că trebuie s-o fac. N-a fost niciun calcul. Pur şi simplu am simţit că trebuie s-o fac”, a declarat profesorul de istorie Vasile Boghian, cu completarea că mozaicurile reprezintă un prim pas spre realizarea unui proiect pe care l-a conceput şi înaintat autorităţilor locale, legat de faţadele clădirilor din Suceava.

„Plecarea din ţară nu a scos România din noi”

Luni, 26 noiembrie, între orele 15.30 – 16, zi şi ora la care, din declaraţiile profesorului Boghean, Iancu Flondor a obţinut în 1918, actul prin care se realiza unirea Bucovinei cu Ţara Mamă, a avut loc o slujbă de sfinţire a lucrărilor. Au participat la ea rude, vecini, prieteni dar şi membri ai Societăţii româno-americane „Dorul”, veniţi în România cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri.

„Am venit aici după ce am poposit la Mărăşeşti, un alt moment important pentru noi, pentru că eroii sunt nişte icoane vii. Am auzit acolo, din gura unui preot tânăr şi vă spun şi dumneavoastră, că românii au plecat din România poate din cauza vieţii grele, dar această plecare nu a scos România din ei. Şi este foarte adevărat. Plecarea din ţară nu a scos România din niciunul dintre noi, ba dimpotrivă. Ceea ce aţi pus aici pe perete sunt momente de istorie şi pe mine, pe noi, ne emoţionează”, a declarat Cristian Pascu, preşedintele Societăţii româno-americane „Dorul”.

Organizaţia, creştin ortodoxă, a fost înfiinţată acum 115 ani şi din 1904 păstrează acelaşi motto: „Unul să aline durerile tuturor şi toţi să aline durerile unuia”, completat anul acesta de legământul de credinţă al societăţii „Amor patrie nostra lex” (Iubirea de patrie este legea noastră).

Tot din 1904 societatea a rămas credincioasă aceloraşi principii Morală, Filantropie şi Cultură.

Potrivit preşedintelui Cristian Pascu, momentul sfinţirii mozaicurilor de la Vila Alice va fi inclus într-un film subtitrat în limba engleză ce va fă oferit legaţiilor misiunilor diplomatice din România ca mijloc de promovare a României şi Centenarului Marii Uniri.

„Am făcut în Statele Unite o medalie centenară placată cu aur de 14 k, care are pe o faţă harta României de la 1918, a României Mari, cu chipurile celor trei întregitori de neam şi ţară, Mihai Viteazul, Al.I Cuza şi Regele Ferdinand I, iar pe cealaltă faţă o troiţă ce are pe cruce un model stilizat de pe ia românească

Medalia va fi oferită cancelariilor europene, preşedinţiei Statelor Unite, Metropolitan Museum of Art, şi celor trei universităţi faimoase din Ivy League, respectiv Columbia, Harvard şi Princeton”, a afirmat Cristi Pascu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: