La Primăria Suceava a fost dezvelită placa aniversară „28 noiembrie 2018 – 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România”

> Manifestarea a deschis „Săptămână Centenarului”, ieri, cu prilejul şedinţe festive a Consiliului Local, primarul Ion Lungu înmânând diplome şi medalii aniversare la 100 de suceveni > Este „cea mai mare sărbătoare a Bucovinei” a spus Lungu, iar Gheorghe Flutur, preşedintele CJ, a reliefat că „Suceava a fost una dintre capitalele Centenarului în acest an”

 „Săptămâna Centenarului” a fost deschisă de Ion Lungu primarul municipiului Suceava. Manifestările se vor desfăşura pe durata a 3 zile, ieri fiind dezvelită placa aniversară „28 noiembrie 2018 – 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România”, de la sediul Primăriei. Dezvelirea a avut loc cu două zile mai devreme faţă de data la care, în urmă cu secol, s-a consumat marele eveniment istoric, deoarece pe 28 Noiembrie sunt programate alte multe manifestări, inclusiv şedinţa festivă a Consiliului Judeţean. Primarul Lungu a spus celor prezenţi la ceremonie că acesta este „cea mai mare sărbătoare a Bucovinei, aşa cum spunea Ion Nistor, «împlinirea unui vis de aur»”. Potrivit lui Ion Lungu, Primăria oraşului Suceava a avut un rol important în realizarea unirii Bucovinei cu România, prin primarul de la acea dată, Eusebiu Popoviciu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Românilor din Bucovina. Eusebiu Popoviciu i-a primit pe ostaşii armatei regale, conduşi de maiorul Anton Ionescu, pe 6 noiembrie 1918, fiind şi cel care a prezidat şedinţa din data de 25 noiembrie 1918 care a convocat Congresul Naţional al Bucovinei, pentru 28 noiembrie, când s-a adoptat Declaraţia de unire.

Dezvelirea plăcii aniversarea s-a făcut de către primarul Ion Lungu, împreună cu subprefectul Silvia Boliacu, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Băişanu, deputat ALDE, şi Ioan Bălan, deputat PNL.

Silvia Boliacu, reprezentatul Guvernului în teritoriu s-a declarat onorată să ia parte la ceremonie, alături de ceilalţi participanţi şi de suceveni. „Astăzi îi comemorăm pe cei care au realizat Unirea, pe militari, pe oameni politici, pe gânditori şi pe cetăţenii simpli, care au reuşit să creeze acest stat naţional şi democratic. Şi, la fel, pentru că astăzi suntem într-o formă foarte avansată de democraţie – facem parte din Uniunea Europeană – pe lângă celelalte 27 de state membre” a precizat Silvia Boliacu, felicitând organizatorii.

La rându-i, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliul Judeţean, a felicitat Primăria şi pe primarul Ion Lungu pentru iniţiativa evenimentului de ieri, cât şi pentru altele legate tot de Centenar, precizând că „Suceava a fost una dintre capitalele Centenarului în acest an”. „O să ne aducem aminte de această placă pusă de Primărie, pentru că Primăria este o instituţiei fundamentală, este kilometrul zero pentru judeţ, aici, în Suceava” spus Gheorghe Flutur, adăugând că „îndemnul este să trăim aşa cum se cuvine suta de ani (…), pentru că o dată în viaţă se întâmplă Centenarul”.

Deputatul Alexandru Băişanu (ALDE), parlamentarul căruia i se datorează legea prin care 28 noiembrie a fost declarată Ziua Bucovinei, şi-a scos la propriu pălăria, declarând că este mândru că este bucovinean şi urmaş al făuritorilor Unirii. „Suntem aici pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de înaintaşii noştri, care, acum 100 de ani, au adus Bucovina la Patria Mamă, la România” a precizat Alexandu Băişanu. Dezvelirea plăcii aniversare a fost urmată de şedinţa festivă a Consiliului Local Suceava, prof. univ. dr. Florin Pintescu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare”, efectuând o scurtă evocare a evenimentului istoric.

Diplome de cetăţean de onoare al municipiului Suceava au fost decernate profesoarei Rodica Alexandru şi trompetistului Leonard Zamă. Mai apoi, primarul Ion Lungu a înmânat diplome şi medalii centenare la 100 de suceveni, parlamentari, preşedintelui şi vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean, la foşti vicepreşedinţi ai executivului judeţean, actuali şi foşti consilieri locali, consilieri judeţeni, viceprimarilor municipiului reşedinţă, foştilor primari ai Sucevei, primarilor din zona metropolitană, şefilor de instituţii publice, comandanţilor IPJ, IJJ şi ISU, rectorului USV, directorilor de şcoli, medicilor de renume, directorilor mass-media locale, precum şi multor altor personalităţi şi unor suceveni care s-au remarcat în viaţa publică.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: