În municipiul Suceava, deşeurile se colectează selectiv

> Avem o perioadă de tranziţie până în primăvară, când se vor instala platformele îngropate sau semiîngropate; materialele reciclabile se vor colecta în europubelele galbene, anunţă viceprimarul

Viceprimarul Lucian Harşovschi a declarat că de ieri a intrat în vigoare contractul de salubrizare menajeră care include, între altele, şi colectarea selectivă a deşeurilor municipale, având ca scop final ca cetăţeanul să plătească pentru cât gunoi umed produce, iar materialele reciclabile să fie recuperate.

Harşovschi a anunţat că până în primăvara anului viitor când se vor instala platformele de gunoi îngropate sau semiîngropate va trebui ca pentru suceveni să devină o obişnuinţă colectarea selectivă.

„Intrăm într-o perioadă se tranziţie de la colectarea deşeurilor municipale la un loc, la colectarea selectivă a deşeurilor menajere umede şi uscate. După instalarea platformelor de gunoi îngropate nu se va mai putea amesteca tipul de deşeu municipal, pentru că sunt ridicate şi gestionate separat” a explicat viceprimarul.

El a arătat că deşeurile umede se vor colecta în pubelele gri, în timp ce deşeurile din plastic, hârtie, metal sau sticlă, în pubelele galbene.

„De altfel, pe fiecare tip de europubelă este înscris tipul de deşeu care se colectează” a precizat Harşovschi.

Potrivit viceprimarului, selectarea colectivă a deşeurilor municipale se realizează în baza prevederilor din Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, prin care se prevede că prin colectare selectivă cetăţeanul va plăti, în final, pentru cât deşeu produce.

El a arătat că, în funcţie de rezultatele obţinute prin colectarea selectivă, urmează să se stabilească şi strategia viitoare privind modul de plată a salubrizării.

„Dacă vom constata că fiecare cetăţean va depune deşeurile umede în locurile stabilite, iar deşeurile uscate vor fi depuse separat şi vor fi apoi valorificate de firma de salubrizare, vom putea să regândim taxa de salubritate astfel încât fiecare să plătească după cât deşeu umed produce” a spus Lucian Harşovschi.

El a menţionat că se va începe o campanie prin care cetăţenii Sucevei vor fi informaţi despre modul în care se face colectarea selectivă, dar şi despre beneficiile acestui tip de colectare a deşeurilor municipale.

Harşovschi a explicat că scopul final este ca tariful plătit să fie pentru cantitatea de deşeuri produsă, în timp ce materialele reciclabile să fie valorificate, fie prin colectorii specializaţi, fie prin firma de salubrizare.

Viceprimarul a transmis, ieri, pe pagina sa de socializare, că un proiect ambiţios, demarat de el cu ajutorul colegilor săi, se pune în practică, respectiv noul contract pentru colectarea deşeurilor municipale.

„Sunt multe schimbări referitoare la deşeuri care vor apărea în Suceava începând de astăzi, iar printre cele mai importante se numără obligativitatea «Colectării Selective a Deşeurilor».

Începând de astăzi, toţi sucevenii, printr-o campanie de informare de anvergură, vor fi îndrumaţi cum să facă colectarea selectivă.

În toate scările de bloc, cu acceptul asociaţiilor de proprietari, vor fi lipite autocolante A3 cu toate informaţiile necesare.

Mai mult, alte 35000 de plicuri vor ajunge la suceveni prin intermediul cutiilor poştale, plicuri care conţin o scrisoare şi un ghid privind colectarea selectivă.

Este simplu:

– tomberonul galben, pentru deşeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, etc.);

– tomberonul negru, pentru deşeuri menajere (resturi de produse alimentare).

Va fi o perioadă în care fiecare dintre noi trebuie să conştientizeze importanţa colectării selective. După finalizarea campaniei, sperăm să obţinem un grad de colectare mare şi măsuri coercitive cât mai puţine.

Maşinile de gunoi sunt deja inscripţionate special şi vă asigur că vor ridica separat deşeurile reciclabile, după perioada de tranziţie” a transmis Lucian Harşovschi. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Un comentariu

  1. Ideea este foarte buna si binevenita. ce facem cu educarea populatiei in acest fel?
    Astazi cativa angajati ai Primariei avea niste bete de cca 1 m cu care se prefaceau ca scutura zapada de pe copacii impovarati! Poate cineva i/a si filmat. Rusinos. Oare dl Harsovschi stie cum isi fac datoria acesti angajati?!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: