În cadrul Galei EduManager.ro

Diplomă de excelenţă pentru Universitatea „Ştefan cel Mare”

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a primit în cadrul Galei EduManager.ro o diplomă de excelenţă pentru proiectul „Sistem de comunicaţii auto prin lumină vizibilă adaptiv la diferite condiţii de mediu – AutoVLC”, un proiect experimental demonstrativ, aflat în coordonarea prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector cu activitatea ştiinţifică a USV.

Potrivit unui comunicat al USV, miercuri, 21 noiembrie, la Bucureşti, a avut loc cea de-a VI-a ediţie a Galei EduManager.ro, la care au participat peste 100 de lideri ai instituţiilor de învăţământ româneşti: reprezentaţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, ai inspectoratelor şcolare judeţene, directori de instituţii din învăţământul preuniversitar, reprezentaţi ai universităţilor, ai asociaţiilor profesionale din domeniu şi reprezentanţi ai companiilor private.

În cadrul acestui eveniment, la care Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost reprezentată de prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector cu imaginea universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană, au fost premiate cele mai valoroase proiecte înscrise la diverse categorii specifice.

Astfel, universitatea suceveană a primit diploma de excelenţă pentru proiectul „Sistem de comunicaţii auto prin lumină vizibilă adaptiv la diferite condiţii de mediu – AutoVLC”.

„Proiectul propune dezvoltarea unui sistem autoadaptiv ce foloseşte semafoare şi maşini cu surse de lumină bazate pe LED-uri, nu doar pentru iluminare şi semnalizare, ci şi pentru comunicarea informaţiilor necesare creşterii siguranţei rutiere şi eficientizării traficului. Oportunitatea de dezvoltare a acestei tehnologii este reprezentată de faptul că, datorită eficienţei energetice superioare şi a duratei mai mari de viaţă, sursele de iluminat cu LED tind să înlocuiască sursele clasice de iluminat. Spre deosebire de sursele actuale de iluminat, LED-urile permit timpi de comutaţie foarte scurţi şi un număr mare de comutări, putând fi folosite şi pentru transmiterea wireless de informaţii” a arătat sursa citată.

USV menţionează că semaforul inteligent, dezvoltat în condiţii de laborator de membrii echipei de cercetare, este capabil să transmită informaţii automobilelor ce se apropie de intersecţie folosind lumina vizibilă a semaforului ca undă purtătoare a datelor.

„Unul dintre principalele elementele de noutate ale acestui proiect este reprezentat de capacitatea sistemului de a evalua condiţiile de mediu şi de a se autoadapta, în vederea maximizării performanţelor, la diverse condiţii de mediu şi factori perturbatori. Pe lângă aceste caracteristici, un alt aspect important este acela că sistemul poate avea o autonomie energetică semnificativă” precizează USV.

Totodată, în comunicat se arată că ideea de implementare a unui asemenea sistem vine din nevoia de a aborda activ siguranţa în trafic, prin acordarea de asistenţă conducătorilor auto pentru evitarea accidentelor, iar soluţiile bazate pe tehnologii informaţionale şi de comunicaţii pot contribui la reducerea semnificativă a numărului de accidente.

În cadrul Galei a avut loc şi conferinţa naţională „Management modern în educaţie”, care a oferit participanţilor informaţii importante legate de aplicaţii şi soluţii de comunicare destinate instituţiilor de învăţământ universitar şi preuniversitar, legislaţie, fonduri europene, management instituţional. Printre vorbitorii din cadrul evenimentului îi menţionăm pe Sorin Mihai Cîmpeanu, preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, Cristina Petre-Ghiţă, inspector şcolar general adjunct, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Ilfov, Tiberiu Gabriel Dobrescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Calificări, Mircea Bertea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice din România (ANCLP), Merima Petrovici, directorul Unităţii de Implementare a Proiectelor Finanţate din Fonduri Structurale, şi Gheorghe Cazan, director executiv al Hofag Engineering. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: