Cei 28 de „Cetăţeni ai Centenarului”

Lucea Bohatereţ

> Cel mai tânăr este licean, iar cel mai în vârstă are 101 ani

 Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat, miercuri, cei 28 de suceveni care vor deveni „Cetăţeni ai Centenarului”, precizând că în selectarea acestora s-a consultat cu mai multe persoane din diverse domenii de activitate.

Primul nume de pe această listă este al doamnei Lucea Bohatereţ (foto), care are 101 ani, fiind născută 5 mai 1917. Primarul a spus că ea a fost educatoare, are o memorie bună şi că a purtat o discuţie plăcută cu aceasta.

Următorul Cetăţean al Centenarului este ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a spus Ion Lungu, care a menţionat că în municipiu s-au construit 15 biserici şi o catedrală.

Un alt Cetăţean al Centenarului este Sofia Vicoveanca, supranumită „Privighetoarea Bucovinei”, pentru care primarul Ion Lungu a spus că nu este nevoie să vină cu prea multe argumente pentru acordarea acestui titlu.

Al patrulea desemnat pentru acest titlu este preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, despre care primarul a spus că de numele acestuia se leagă lucruri importante cum sunt Spitalul Judeţean, Aeroportul Suceava, Muzeul de Istorie şi chiar modul în care s-a implicat în realizarea modernizării DN 17.

Scriitorul Norman Manea, născut în Burdujeni, aflat acum în SUA, va primi şi el titlul de Cetăţean al Centenarului, iar primarul Ion Lungu a subliniat că şi Burdujeniul a dat o personalitate a lumii.

Un alt sucevean care va primi acest titlu este arhitectul Constantin Gorcea, care a realizat proiecte pentru mai multe investiţii importante din municipiul Suceava, în actuala etapă de modernizare a oraşului, între care Muzeul de Istorie, Centrul Cultural sau Cetatea de Scaun.

Fostul rector al USV, prof. univ. dr. Adrian Graur, este inclus între Cetăţenii Centenarului pentru modernizarea şi dezvoltarea Universităţii Suceava.

Şi fostul lider PSD Gavril Mârza va primi titlul de Cetăţean al Centenarului, primarul Sucevei apreciind că acesta şi-a lăsat o amprentă în judeţ când a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava din 1996 până în 2008. Lungu a menţionat că, cu sprijinul lui Mârza, Primăria Suceava funcţionează în actualul sediu.

Un titlu va fi acordat post-mortem fostului primar Constantin Sofroni, pentru activitatea sa atât în administraţia judeţeană, cât şi locală.

Dintre ziarişti, Ion Lungu l-a propus pe realizatorul radio şi tv Sorin Avram, pentru că după Revoluţie a învăţat sucevenii ce înseamnă democraţia.

Primarul a spus că o altă propunere de titlu este pentru fostul director al Combinatului de Celuloză şi Hârtie, Nicolae Turtureanu, cel care a botezat AMBRO Suceava (Ambalaje Româneşti), care este un profesionist deosebit şi scriitor şi care merită toată stima şi consideraţia municipalităţii.

Ion Lungu a mai anunţat că maestrul George Sârbu va primi titlul de Cetăţean al Centenarului, precizând că acesta a promovat Bucovina şi este o personalitate.

Un alt titlu de Cetăţean al Centenarului va fi acordat prof.univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu, care a fost prorector al USV şi deputat al Sucevei.

Pentru implicarea în realizarea Iulius Mall, suceveanul Stelian Nistor va primi acest titlu, iar primarul a explicat că acesta a fost un deschizător de drumuri prin transformarea fostei zone a IFA în actualul centru comercial.

Pentru modernizarea şi dezvoltarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, primarul Sucevei va oferi titlul de Cetăţean al Centenarului medicului Cristian Irimie, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi lui Vasile Râmbu, managerul care a coordonat lucrările de modernizare şi transformare a spitalului într-o unitate spitalicească de top.

Dramaturgul Matei Vişniec, o personalitate a vieţii artistice mondiale, va primi şi el titlul de Cetăţean al Centenarului.

Şeful Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului „Bagdasar-Arseni”, Gheorghe Vasile Ciubotaru, este între Cetăţenii Centenarului pentru că face onoare oraşului şi a ajutat foarte mulţi suceveni.

Dintre oamenii de afaceri, Cetăţean al Centenarului a fost nominalizat Viorel Nuţu, directorul general al firmei de construcţii General Construct, pentru că firma a făcut lucrări de calitate în municipiu şi are şi o reputaţie foarte bună şi în afara ţării.

Arhitectul Catedralei ortodoxe din Suceava, Doru Olaş, va primi titlul de Cetăţean al Centenarului, pentru că a reuşit să pună oraşul Suceava pe harta Europei cu această catedrală.

Pentru arhitectul care a realizat centrul modern al Sucevei, Nicolae Porumbescu, se va acordat acest titlul post-mortem.

Medicul Ştefan Puşcaşu va fi Cetăţean al Centenarului pentru dezvoltarea unor unităţi medicale private în municipiu.

Din partea militarilor, o personalitate care va primi acest titlu este generalul în rezervă Zaharie Cojocaru.

Tot din domeniul medical, un alt sucevean este răsplătit cu titlul de Cetăţean al Centenarului, Dafin Fior Mureşanu, preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare.

Din domeniul sportiv, Cetăţean al Centenarului va fi Violeta Beclea Szekely, care este sportivul sucevean cu cele mai bune rezultate, respectiv vicecampioană olimpică, vicecampioană mondială, campioană europeană.

Directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, Dan Popescu, va primi titlul de Cetăţean al Centenarului, pentru că de ani de zile conduce cu rezultate foarte bune acest liceu performant.

Artistul plastic Mihai Pânzaru-PIM va primi şi el această distincţie de Cetăţean al Centenarului, pentru că a făcut onoare oraşului şi Bucovinei.

Cel mai tânăr Cetăţean al Centenarului este David Turtureanu, premiant cu aur şi argint la olimpiade internaţionale de astrofizică şi astronomie, cu menţiunea că primarul speră că acesta va prelua steagul şi-l va duce mai departe.

Aceste distincţii vor fi acordate în data de 28 noiembrie, la statuia lui Ştefan cel Mare, în cadrul unei manifestări care se va încheia cu un spectacol pirotehnic tricolor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: