Ioan Bălan în Parlament:

Punctul de pensie trebuie să crească de la 1 ianuarie

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a cerut, miercuri, în Parlament, printr-o declaraţie politică, majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2019, arătând că pensionarii sunt afectaţi în mare măsură de politicile proaste ale guvernului PSD – ALDE, care au dus la creşterea preţurilor.

Bălan a spus că Guvernul PSD – ALDE a depus la Parlament un proiect de lege privind sistemul public de pensii, pe care oricine l-ar citi ar constata că seamănă mai degrabă cu un program de campanie, cu un afiş electoral sau chiar cu o fake news, decât cu mult aşteptata reformă a pensiilor.

„Potrivit acestui proiect, pensiile nu cresc, aşa cum ar fi normal sau aşa cum aşteaptă 5 milioane de pensionari, de la începutul fiecărui an, cel puţin cu nivelul creşterii preţurilor, ci abia din luna septembrie a anului următor. De asemenea, în loc ca legea nouă să elimine inechităţile pe care le-a creat vechea lege pentru cei mai mulţi pensionari, proiectul PSD – ALDE le adânceşte şi mai mult” a declarat deputatul liberal.

El a arătat că deşi Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă conduc şi statistica naţională, cu toate eforturile pe care le-au depus ca să ascundă adevărul, nu au putut ascunde şi datele oficiale privind creşterea generalizată a preţurilor.

„Mulţi spun că ritmul accelerat în care au crescut preţurile nu-i o mare tragedie naţională, uitându-se numai la cifra de 5%. Din păcate, cei care spun asta nu cunosc ceea ce conţine coşul lunar de cumpărături al unui pensionar. Dacă ar şti, atunci ar vedea că preţul alimentelor de bază, al legumelor şi fructelor a crescut şi cu peste 15%, preţul facturilor la întreţinere, curent şi gaze naturale a crescut cu peste 20% în numai un an, iar preţul unor medicamente s-a dublat. Aşadar, inflaţia pe care o simt pensionarii nu este de 5%, ci de peste 20%, căci cheltuielile pe care ei le fac sunt numai pentru supravieţuire: alimente, medicamente şi întreţinere” a explicat parlamentarul sucevean.

Potrivit lui, faţă de această avalanşă de scumpiri, Guvernul PSD – ALDE se limitează doar să promită că, peste nu ştiu câţi ani, atunci când ei nu vor mai fi la guvernare, poate că vor creşte şi pensiile, iar indexarea punctului de pensie se va face nu când spune legea în vigoare, ci când vor avea chef liderii PSD.

„Nu înţeleg motivele obiective pentru care dl Dragnea şi dna Vasilescu se împotrivesc majorării punctului de pensie de la 1 ianuarie 2019! Pe de o parte spun cu voce tare că «economia duduie», că bugetul public e plin de bani şi că România prosperă, iar, pe de altă parte, atunci când vine vorba să acopere gaura din buzunarele pensionarilor, se bâlbâie şi găsesc argumente care mai de care mai stupide pentru a împiedica majorarea pensiilor” a declarat Bălan.

El consideră că ar fi bine ca liderii actualei majorităţi parlamentare să iasă public şi să declare dacă au bani suficienţi pentru plata pensiilor în anul următor.

„Spun acest lucru după ce, în urmă cu numai câteva săptămâni, Ministerul Finanţelor Publice anunţa Comisia Europeană că intenţionează să îngheţe salariile din sistemul bugetar. Să sperăm că nu s-au gândit niciun moment să sacrifice şi standardul de viaţă al pensionarilor” a argumentat deputatul.

Potrivit lui Ioan Bălan, majorarea punctului de pensie nu este nicidecum o opţiune, ci o obligaţie majoră a oricărui guvern şi a oricărui partid politic.

„Atâta vreme cât, de la 1 ianuarie 2019, ne aşteaptă alte şi alte scumpiri, generate în principal de proasta guvernare, de măsurile absurde şi antieconomice, de lipsa acută a investiţiilor şi de majorarea accizelor, cred cu tărie că pensionarii, categoria socială cea mai vulnerabilă la scumpiri, trebuie să fie protejată împotriva creşterii accelerate a preţurilor. Guvernul PSD – ALDE să înceteze de îndată să mai şantajeze pensionarii că nu vor avea pensii mai mari dacă nu vor fi ei la guvernare! De 6 ani de când conduc România au demonstrat că i-au păcălit constant şi pe angajaţi, şi pe pensionari. Dacă ar fi vrut să le schimbe viaţa în bine, au avut suficient timp să demonstreze că pot şi că vor! Din păcate, au demonstrat numai contrariul” a conchis Ioan Bălan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: