Pentru apicultorii suceveni

Sprijin financiar european şi de la bugetul de stat de aproape 100.000 de lei

> În judeţ, în cadrul Programului Naţional Apicol, s-au primit şi administrat un total de 66 cereri

În 2018, valoarea sprijinului financiar alocat prin hotărâre de guvern pentru Programul Naţional Apicol este de 33,39 de milioane de lei, suma fiind dată deja înspre plată, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava. Conform instituţiei, 50% din total reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale, cealaltă jumătate fiind participarea bugetului naţional, „rezultând un grad de absorbţie de 99,999%”. În ţară, în anul în curs, au solicitat sprijin 5.296 de apicultori, dintre care eligibili au fost declaraţi 5.282, ei având, conform adeverinţei eliberate de Agenţia Naţională Zootehnică, 430.000 de familii de albine. În judeţul nostru, în cadrul Programului Naţional Apicol, conform normelor de aplicare, s-au primit şi administrat 66 cereri, în valoare de 98.620,98 lei.

În 2018, Programul Naţional Apicol cuprinde mai multe măsuri pentru care a fost posibilă solicitarea sprijinului financiar al UE şi cel al statului român. Este vorba, în primul rând, despre combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei şi nosemozei, sprijinită fiind achiziţionarea de medicamente pentru tratarea acestora. În ceea ce priveşte raţionalizarea stupăritului pastoral, ajutorul financiar vizează achiziţionarea de cutii, în vederea înlocuirii celor uzate în urma deplasării, dar şi de accesorii apicole, precum colector de polen, colector de propolis, uscător de polen şi încălzitor de miere. De asemenea, sprijin se acordă în vederea repopulării şeptelului apicol, respectiv a achiziţionării de mătci şi/ sau familii de albine pentru apicultura convenţională sau ecologică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: