„Sportul creează punţi între provinciile istorice”

 Aşa cu v-am mai transmis, la finele săptămânii trecute (16-18 noiembrie) o delegaţie de suceveni a celebrat Centenarul Marii Uniri chiar în zona Cernăuţi. Practic, un grup de aproximativ 50 de cadre didactice de la mai multe şcoli din judeţul Suceava s-a întâlnit cu nişte colegi de-ai lor de după actuala graniţă. Având în vedere că profesorii erau de educaţie fizică şi sport, acţiunea a fost intitulată „Sportul creează punţi între românii provinciilor istorice”. Ce vă mai pot transmite este că grupul de suceveni a fost coordonat de prof. Dumitru Irimia, preşedintele Colegiului Pedagogic Gimnazial Zona Suceava şi vicepreşedinte al Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS). Acum să vă reproduc ce mi-a povestit Dumitru Irimia.

„Am fost acolo şi ne-am simţit extraordinar. S-au realizat schimburi de experienţă atât pe plan profesional, cât şi pe plan material şi cultural. Am reuşit să semnăm un protocol de colaborare între şcolile gimnaziale nr. 3 şi nr.4 din Suceava, reprezentate de doamnele director Sidonia Apetrei, respectiv Petronela Bobric, cu şcolile medii din cartierele (satele) Mahala şi Ostriţa, în numele cărora au semnat domnul director Mihai Gostiuc şi doamna director Maria Mihalcea. Nu pot să vă povestesc despre modul în care ne-a primit doamna primar din Mahala, Elena Nandriş. Ne-a dus să vizităm ambele instituţii de învăţământ, ne-a dus să vizităm monumentul dedicat Aniţei Nandriş şi statuia lui Ştefan cel Mare de la Hotin, unde am depus jerbe de flori cu tricolor, şi chiar Universitatea din Cernăuţi, unde a mai rămas o vorbă şi mai bate o inimă de român, pentru că în fosta capitală a Bucovinei doar 5% mai vorbesc româneşte. În rest, ce să mai spun? Aşa cum am mai declarat nu ne-am dus cu mâna goală, ci am donat celor două şcoli obiecte de birotică oferite de Tipografia Celestin, un banner cu simbolurile olimpice, mingi de fotbal şi baschet, rachete de badminton, ceasuri pentru sălile de clasă însemnate cu tricolorul şi cu logo-ul «100 de ani», cărţi şi mult suflet. A fost frumos că ei ne-au răsplătit cu un spectacol extraordinar, emoţionant, susţinut de copii care au cântat dumnezeişte în limba română melodii patriotice adevărate. Pot să mai spun că dacă omul sfinţeşte locul, Elena Nandriş este cel mai bun exemplu, transmiţând românismul în continuare. Le mulţumim fraţilor români de peste graniţă şi îi aşteptăm şi pe ei să ne treacă pragul.”

V-am spus povestea prof. Dumitru Irimia. Eu nu am participat la manifestări, dar mi-au dat lacrimile, privind nişte înregistrări cu juniorii care cântau cu patos în şi despre limba română. Şi o salut şi eu pe dna Nandriş de la Mahala şi pe toţi cei care mai cred acolo în originea lor şi se simt la ei acasă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: