PSD – gheaţă la mal

Pe vremuri mă impresiona o emisiune radio: cotele apelor Dunării în ziua… şi cam de prin decembrie apăreau informaţii despre sloiuri, gheţuri la mal şi chiar pod de gheaţă. Acum nu mă mai interesează cotele apelor, fiindcă România a rămas aproape fără flotă fluvială şi maritimă, în schimb s-a procopsit la putere cu un mare partid. Mare-mare, dar intrat în agonie imediat după ultimele alegeri parlamentare. De aici metafora din titlu.

Fireşte că nu e normal să vorbeşti despre agonia unui partid aflat la putere, dar activitatea liderilor săi, a aleşilor social-democraţi demonstrează cu prisosinţă că formaţiunea se îndreaptă vertiginos spre un eşec de proporţii. Iată principalele cauze:

– PSD nu-i mai reprezintă în Parlament şi consilii locale pe toţi cetăţenii României care i-au dat votul, ci se îngrijeşte doar de interesele unui grup restrâns, în frunte cu Liviu Dragnea;

– PSD nu e în stare să bine guverneze cu atâţia miniştri şi înalţi dregători, demnitari, funcţionari incompetenţi, de Dragnea însuşi numiţi, chiar dacă şi-a pus oameni de încredere în mai toate instituţiile statului, opoziţia fiind scoasă complet din calcul, ca niciunde în ţările democratice;

– PSD nu agreează ideea separaţiei celor trei puteri, legislativă, executivă şi juridică, nici statul de drept şi Justiţia independentă, încercând să-şi subordoneze prin orice mijloace, mai cu seamă prin intermediul ministrului Justiţiei, judecătorii şi procurorii, pentru a fi exoneraţi de cercetări penale întâii lideri, întâii oameni în stat. Cu toţii îşi doresc privilegii şi imunitate totală în faţa legii. Cu Executivul şi Parlamentul, oricum fac ce vor.

– PSD nu e în stare să fie partener loial al Uniunii Europene şi NATO, alianţe fără de care România va recădea în situaţia de dinaintea lui 1989.

– PSD nu este interesat de democraţia României, nici chiar de democraţia internă de partid, membrii de rând fac sluj în faţa tătucului, toată puterea (una discreţionară!) fiind în mâna acestuia;

– PSD nu e capabil să conlucreze cu alte formaţiuni politice interne pentru binele României, nici să se poarte ca un membru corect, respectabil cu partenerii din familia socialiştilor europeni.

Or, un partid cu aceste deficienţe nu poate continua să existe pentru multă vreme în prima parte a eşichierului. Iar dacă privim cu atenţie viaţa internă de partid, observăm că vocile critice împotriva leadershipului actual încep să se înmulţească şi nu este vorba de cazuri izolate, ci de întregi organizaţii judeţene şi ale capitalei. Nu este vorba nici de lideri oarecare, ci de câţiva aflaţi până deunăzi în prim-plan. Unii sunt daţi afară, iar altora li se pregăteşte excluderea sau sunt mereu ameninţaţi.

Te-ai fi aşteptat, ca un bun şi corect contribuabil, să vezi cum toate energiile social-democraţilor sunt puse în slujba celor mulţi, cum se laudă mereu, în serviciul bunei guvernări, pentru eradicarea corupţiei şi reformarea unor sectoare vitale precum educaţie, sănătate, administraţie, industrie…, or în loc de aceasta asistăm la scandaluri de presă, bătălii politice pentru distrugerea adversarilor, la o continuă şi condamnabilă încercare de subordonare a justiţiei, ceea ce a atras după sine un MCV şi o rezoluţie asupra statului de drept, ambele catastrofale, ale PE, UE şi CE. Ca să nu mai vorbesc de şubrezirea fără precedent a poziţiei internaţionale a României şi a instituţiilor sale.

Or pentru toate acestea partidul şi liderii săi vor răspunde, chiar dacă momentan se bat cu pumnii în piept, acuzând organismele europene de rea-credinţă şi dublă măsură faţă de România. În consecinţă, ne transmit mesajul că vinovată este UE, nu guvernarea proastă, aşa că şi-au turat toate motoarele manipulării, ale distragerii atenţiei publice de la problemele grave cu care se confruntă actuala guvernare.

Însă fără a ţine cont de MCV şi de rezoluţia Parlamentului European referitoare la distrugerea statului de drept, fără recunoaşterea şi asumarea proastei politici după 2016, PSD nu are nicio şansă de revenire la statutul de partid care a făcut ceva pentru România şi poporul românesc. Aşadar, sloiuri şi gheaţă la mal!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: