În memoria căpitanului Grigore Ignat

 Dorin Potolea din Suceava doreşte să facă ştiute actele de vitejie ale căpitanului Grigore Ignat, aflat în Primul Război Mondial la comanda unei companii de mitraliori de elită. Astfel, ne scrie Dorin Potolea, căpitanul Grigore Ignat a reuşit să elibereze trei oraşe din Transilvania – Sf. Gheorghe, Făgăraş şi Braşov –, precum şi alte 12 localităţi „până dincolo de Galaţi”.

„La Mărăşeşti, reuşeşte să străpungă apărarea armatei germane, după care armata română, cu entuziasm, porneşte cea mai puternică ofensivă pe data de 6 august 1917. Mitraliorii subunităţii căzând unul câte unul, căpitanul rămâne singur, trăgând disperat în inamic, până când inamicul, trecând peste numeroasele cadavre din faţa mitralierei căpitanului Grigore Ignat, sar la el cu baioneta, sfârtecându-l sălbatic şi vrăjmăşeşte. A murit la 28 de ani, cu mâna stângă încleştată pe mitralieră, auzind în cele din urmă clipe strigătele ostaşilor români care porniseră la contraatac şi care, atunci, întorceau practic soarta războiului, repurtând o răsunătoare victorie românească…”

Autorul însemnării de mai sus precizează că a folosit informaţii cuprinse în monografia Liceului „Gh. Roşca Codreanu” din Bârlad, liceu pe care, în 1908, l-a absolvit şi cel care avea să devină căpitanul Grigore Ignat.

Dorin Potolea ne-a spus (şi ne-a arătat!) că s-a pregătit să meargă la Mărăşeşti, cu o cămaşă purtând însemne istorice şi naţionale, spre a participa acolo la manifestările speciale organizate de Ziua Unirii şi a vorbi despre însemnătatea actelor de curaj ale căpitanului Gr. Ignat.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: