Experţi din România au sosit la Cernăuţi să împărtăşească Ucrainei experienţa în sfera autoguvernării locale

Universitatea Naţională din Cernăuţi a găzduit în perioada 14-15 noiembrie 2018 un important eveniment ştiinţific, la care au participat primari ai localităţilor din nordul Bucovinei, oameni de ştiinţă, activişti ai societăţii civile din Ucraina. La eveniment au fost prezentate mai multe comunicări ale experţilor privind autoguvernarea locală, analiştii politici români sosind la Cernăuţi cu scopul să împărtăşească Ucrainei experienţa în sfera autoguvernării locale.

Conferinţa tradiţională „Lecturile municipale Anton Kohanovski” (dedicate fostului primar al oraşului Cernăuţi) a inclus discuţii pe tema reformei autoadministrării locale din Ucraina, proceselor de descentralizare şi necesităţii preluării experienţei statelor UE în acest domeniu.

La deschiderea conferinţei a participat Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuţi, care a subliniat faptul că România este dispusă să ajute Ucraina la capitolul reformei autoadministrării locale, aceasta fiind o pagină aparte a relaţiei bilaterale din ultimii ani. Şeful misiunii diplomatice româneşti acreditate la Cernăuţi a precizat că „Lecturile municipale Anton Kohanovski” din Cernăuţi sunt un model viu de dialog dintre mediul academic şi analitic din cele două state, un model care trebuie dezvoltat şi încurajat. Alături de consulul general, la eveniment a mai participat şi ministrul consilier Ionel Ivan.

Potrivit politologului Serghei Hakman, unul dintre organizatorii evenimentului, conferinţa a devenit deja tradiţională, purtând numele unuia dintre renumiţii primari ai oraşului de pe Prut, Anton Kohanovski. Evenimentul a fost organizat de Primăria oraşului Cernăuţi, Centrul Regional de Perfecţionare a Funcţionarilor Publici şi Catedra de Politologie şi Administrare Publică a Universităţii din Cernăuţi.

Foarte interesante s-au dovedit a fi comunicările experţilor din Republica Moldova (Ludmila Roşca, „Metodologia cunoaşterii autonomiei locale”) şi România. Aşadar, au fost prezentate conferinţele „Modele de organizare administrativă în Europa”, „Efectele descentralizării asupra activităţii administraţiilor publice” (ambele de cercetători de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava), printre temele dezbaterilor figurând, de asemenea, „Unitatea Administrativă în Bucovina 1876 – 1918” şi „Importanţa standardelor etice la nivelul funcţionarilor publici” (de Dorin-Mircea Dobra) de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. (MARIN GHERMAN, pentru Agenţia BucPress)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: