Elevi militari câmpulungeni, pasionaţi de robotică

 Elevii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” au acceptat provocarea de a participa la a treia ediţie a concursului de robotică First Tech Challenge. Echipajul câmpulungean, numit sugestiv „Şteftech”, a parcurs procesul de înscriere şi a aplicat pentru un grant în valoare de 5000 de euro, pe care l-a şi obţinut. Mentorii celor 15 elevi curajoşi sunt profesorii Florin Mariuc şi Marius Măgurean.

Adolescenţii militari câmpulungeni au fost instruiţi de reprezentantul asociaţiei „Naţie prin Educaţie” în ceea ce priveşte sarcinile de lucru şi deprinderile necesare participării la această competiţie. În cadrul instructajului s-au familiarizat cu imprimanta 3D, cele doua kituri de robotică şi piesele necesare pentru construirea unui robot. Pasiunea ştefăniştilor a apărut odată cu proiectul, ei au învăţat cum să lucreze în echipă şi să rezolve diferite probleme în mod creativ. Conceptul proiectului First Tech Challenge presupune, de asemenea, spirit de iniţiativă şi abilităţi antreprenoriale, pe care cei 15 elevi le exersează în fiecare zi, după orele de curs.

Până la sfârşitul lunii ianuarie, când va avea loc Campionatul Regional la Iaşi, participanţii trebuie să construiască şi să programeze un robot care execută comenzi de fineţe. Acest lucru reprezintă cu adevărat o provocare pentru adolescenţii pasionaţi de ştiinţele exacte, deoarece trebuie să construiască robotul, inclusiv cu piese concepute de ei.

Elevul caporal Marius Mariş a spus că dorinţa de a învăţa lucruri noi l-a determinat să se înscrie în echipa de robotică a colegiului. Tot el a menţionat: „Ne dorim să folosim învăţătura dobândită într-un mod care ne face să ne simţim bine, să cunoaştem oameni noi şi, bineînţeles, să obţinem un loc cât mai bun în clasamentul final”.

Elevul caporal Rebeca Dănilă este singura fată din echipa „Şteftech”, care se ocupă de programare şi asamblare. Rebeca a afirmat: „De mică mi-a plăcut să construiesc şi eram atrasă de tot ce repara tata. Când am intrat la Colegiul Naţional Militar «Ştefan cel Mare» am conştientizat că sunt pasionată de disciplina informatică. Îmi place că în fiecare zi învăţăm ceva nou. Noi reprezentăm un prim pas pentru colegiu în această competiţie. Generaţiile viitoare se vor bucura de echipamentul şi informaţiile dobândite de noi”.

Mai importantă decât competiţia este munca depusă pentru a concepe şi programa robotul. Adolescenţii militari realizează acest efort pentru că sunt dornici să păşească pe drumul plin de provocări al roboticii.

GEORGIANA LUPU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: