Creştere explozivă a numărului de suceveni care pleacă legal la muncă în Germania

> În primele 9 luni ale anului, au solicitat formulare E101 de opt ori mai mulţi suceveni faţă de prima jumătate a lui 2016

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Suceava a eliberat, în primele trei trimestre ale anului, peste 13.200 de formulare E101 pentru persoanele care urmează să desfăşoare o activitate sezonieră pe teritoriul Germaniei şi care nu sunt asigurate în sistemul de securitate socială din România, se arată într-o informare a instituţiei. Procedura are loc în baza unui acord încheiat între România şi Germania, prin care s-a convenit utilizarea unilaterală a acestui document. Numărul sucevenilor care pleacă la muncă în Germania este într-o creştere explozivă, dacă facem o comparaţie cu prima a anului 2016, spre exemplu, perioadă la finele căreia Casa Judeţeană de Pensii completase şi eliberase 1.602 de formulare E101, de circa 8 ori mai puţin faţă de cele nouă luni ale anului acesta.

Până la data de 30 septembrie 2018, au fost eliberate 13.207 formulare. Formularele se eliberează persoanelor care pleacă să muncească în Germania, documentele atestând faptul că solicitantul nu este asigurat în sistemul de securitate socială din România” se precizează în informarea CJP.

Numărul sucevenilor care merg să muncească în Germania este în creştere, dacă luăm în calcul şi primul trimestru al anului 2015, perioadă la finele căreia Casa Judeţeană de Pensii completase şi înmânase 3.196 de formulare E101.

Persoanele care doresc să intre în posesia unui asemenea formular se vor prezenta la Casa de Judeţeană de Pensii cu cererea tip şi o declaraţie pe proprie răspundere; copie de după actul de identitate; acte care atestă situaţia din România (contract individual de muncă, decizie de încetare a activităţii, adeverinţă de concediu fără salariu etc.), documente referitoare la activitatea sezonieră desfăşurată în Germania, precum şi o copie după contractul încheiat cu un angajator din acest stat. Atât la solicitarea eliberării formularului E101, cât şi la ridicarea acestui formular, trebuie să se prezinte titularul cererii. În cazuri excepţionale, în care titularul nu este disponibil, poate fi mandatată, pe baza unei procuri autentificate, o altă persoană. Din conţinutul procurii autentificate este obligatoriu să rezulte că mandatarul este împuternicit să formuleze solicitarea de eliberare a formularului E101, respectiv pentru ridicarea acestuia. Notificarea calităţii de neasigurat în sistemul de securitate socială din România se emite începând din 2011.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: