Mălini

Adolescent rănit după ce o petardă i-a explodat în mână

Un tânăr de 17 ani, din comuna Mălini, a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava după ce o petardă i-a explodat în mână.

Potrivit IPJ Suceava, adolescentul a ajuns la spital duminică seară, fiind diagnosticat cu „plăgi tăiate la degetele 1, 2, 3 mâna dreaptă, produse prin foc, explozie petardă”.

Poliţia Suceava a precizat că duminică, la ora 13.20, tânărul a plecat pe jos de la domiciliul său către un magazin mixt din localitate, iar pe acostamentul DJ 209B a găsit o petardă cu învelişul din carton şi care era prevăzută cu fitil. Din curiozitate, a dat foc fitilului, însă timpul până la explozie a fost foarte mic, fapt pentru care acesta a fost rănit la mâna dreaptă.

„Minorul s-a deplasat înapoi la domiciliu, unde a rămas până în jurul orei 19 şi, deoarece se simţea rău, rudele l-au transportat cu un autoturism la Spitalul Judeţean Suceava, unde a primit îngrijiri de specialitate, fără a rămâne internat” a precizat IPJ Suceava.

Poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii „vătămare corporală din culpă”.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, prin structura specializată Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, organizează acţiuni zilnice de control în vederea identificării şi sancţionării agenţilor economici, dar şi a persoanelor fizice care încalcă legea comercializând fără drept către populaţie articole pirotehnice interzise.

Conform art. 37 din Legea 126/1995 republicată, „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an”.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice, precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz”.

Persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice, sub sancţiunea răspunderii penale, dacă nu fac dovada calităţii de artificier sau pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale, cu excepţia articolelor pirotehnice din categoria 1 şi P1, ce pot fi deţinute şi utilizate de persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani.

În vederea prevenirii producerii unor evenimente negative, a sancţionării persoanelor care în scopul obţinerii unor venituri facile prin care se eludează legea pun în pericol sănătatea şi integritatea corporală a copiilor noştri, poliţia suceveană doreşte implicarea activă a tuturor cetăţenilor şi sesizarea organelor de poliţie a faptelor ce pot constitui ilegalităţi la regimul articolelor pirotehnice. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: