Zilieri plătiţi sub nivelul stabilit prin lege

> În urma unei campanii de verificări, inspectorii de muncă suceveni au descoperit că zilierilor li s-a acordat o remuneraţie brută orară mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe ţară >La jumătatea anului, la nivelul ITM Suceava, în aplicaţia informatică „Columbo” existau 735 de registre de zilieri active, cumulând 29.597 de poziţii

 Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a organizat şi desfăşurat o campanie de controale privind respectarea prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cât şi a reglementărilor referitoare la prevenirea şi combaterea exploatării copiilor şi tinerilor prin muncă. La acţiune au participat inspectorii de muncă din cadrul Serviciului „Control relaţii de muncă”. Ei au controlat 28 de beneficiari. Verificaţi au fost şi 157 de zilieri ai firmelor beneficiare, iar, potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, în urma controalelor efectuate s-au aplicat şapte sancţiuni contravenţionale. La cei în cauză s-au depistat deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă, constând în zilieri neînregistraţi în registru special, dar şi în acordarea remuneraţiei brute orare mai mici decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe ţară. Tot în cadrul campaniei s-a descoperit că nu a fost înaintat, până cel târziu pe data de 5 a fiecărei luni, către ITM Suceava, un extras al registrului de evidenţă a zilierilor, că lucrătorilor nu li se acordă repausul săptămânal de 48 de ore consecutive şi că nu s-a iniţiat negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate.

La 30 iunie 2018, la nivelul ITM Suceava, în aplicaţia informatică „Columbo”, existau 735 de registre de zilieri active, cumulând 29.597 de poziţii. Scopul acţiunii a constat în identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri şi luarea măsurilor care se impun pentru nerespectarea de aceştia a prevederilor Legii nr. 52/2011, precum şi pentru diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din încălcarea normelor specifice. Totodată, s-a urmărit creşterea gradului de conştientizare a beneficiarilor şi a zilierilor care desfăşoară activităţi cu caracter ocazional, în domeniile stabilite de legiuitor, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, domeniile în care se pot presta activităţi care au caracter ocazional sunt agricultura, vânătoarea şi pescuitul, silvicultura, exploatările forestiere, piscicultura şi acvacultura, pomicultura şi viticultura, apicultura, zootehnia, spectacolele, producţiile cinematografice şi audiovizuale, publicitatea, activităţile care au caracter cultural, manipulările de mărfuri, precum şi activităţi de întreţinere şi curăţenie.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: