Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop:

Ştefan cel Mare este cel care a refăcut Dacia, fiind domn al Moldovei, domn al Ţării Româneşti şi conte al Transilvaniei, cu un secol înainte de Mihai Viteazul

> E cel mai important conducător politic şi militar pe care l-au avut românii în Evul Mediu

 Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a adus, vineri, la Muzeul Bucovinei, un elogiu domnitorului Ştefan cel Mare, despre care a spus că a fost cel mai important conducător politic şi militar pe care l-au avut românii în Evul Mediu şi că, potrivit unor documente găsite recent, acesta a refăcut Dacia, fiind domn al Moldovei, domn al Ţării Româneşti şi conte al Transilvaniei, cu un secol înainte de Mihai Viteazul.

„Ştefan al III-lea, cel Mare, şi-a numit ţara căreia îi zicem azi Moldova, Ţara Românească. În scrisoarea trimisă Senatului Veneţiei la 1477, marele domn se plânge «că cealaltă Valahie» nu e statornică în alianţa contra turcilor şi că el trebuie să intervină mereu cu oastea acolo ca să pună domn vrednic şi antiotoman. Cealaltă Valahie era pentru el Ţara Românească, pentru că prima Valahie era pentru el Moldova. Prin urmare, adevărata Valahie pentru marele domn, pentru domnul de la Suceava, era Moldova” a spus Ioan Aurel Pop, într-o prelegere cu prilejul sesiunii speciale a Academiei Române organizate la Suceava cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la unirea Bucovinei cu Ţara.

El a subliniat că Ştefan cel Mare a fost un unificator al românilor, ante-litteram.

„El a adus ţara de la sudul Carpaţilor sub ascultarea sa de mai multe ori şi timp de 16 ani şi opt luni a fost numit domn al Valahiei propriu-zise. Adică al Munteniei. De curând, a ieşit la iveală că a fost numit conte sau guvernator al Transilvaniei. A stăpânit peste 100 de sate, târguri şi cetăţi în Transilvania, fiind cel mai bogat feudal din această ţară. A creat episcopie, ajunsă la scurtă vreme mitropolie românească la câţiva kilometri de Cluj, în satul Feleacu, a pus stema Moldovei peste tot, de pe Târnave până în regiunea Dejului se văd şi astăzi frumoasele încrustaţii în piatră cu bourul Moldovei” a precizat preşedintele Academiei Române.

Ioan Aurel Pop a mai declarat că, recent, un tânăr cercetător de la Cluj a descoperit în arhivele de stat din Milano un document tulburător din 1459 prin care domnul Moldovei Ştefan cel Mare e numit „Re de Dacia”, adică regele Daciei, cu mai mult de 100 de ani înainte ca Mihai Viteazul să primească acelaşi titlu şi cu mai mult de o sută de ani înainte ca unii principi maghiari ai Transilvaniei să se intituleze aşa.

El a mai arătat că Dacia figurează în mărturii veneţiene din epoca lui Ştefan cel Mare pentru câteva decenii, de la Ştefan până la fiul său Petru Rareş, ca principal aliat al Occidentului în lupa antiotomană.

„Prin urmare, Ştefan cel Mare este „restitutio Daciae”, cel care a refăcut Dacia, fiind domn al Moldovei, domn al Ţării Româneşti şi conte al Transilvaniei, cu un secol înainte de Mihai Viteazul” a spus Ioan Aurel Pop.

Potrivit preşedintelui Academiei, Ştefan cel Mare nu este un simbol al moldovenismului, ci un simbol al daco-românismului, aşa cum s-a manifestat acesta prin epoca modernă a României, iar Ştefan cel Mare, prin aceasta, este un om modern.

„Ştefan cel Mare, cel mai important conducător politic şi militar pe care l-au avut românii în Evul Mediu, unul de talie europeană, singurul român de obârşie şi român politic, pe care Papa de la Roma l-a recunoscut drept atlet al lui Hristos, adică luptător în prim-plan alături de toată Europa în lupa de stăvilire a avansării Semilunii spre centrul continentului” a precizat Ioan Aurel Pop. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: