Vicepreşedintele Pro România Cătălin Nechifor:

Partidul Socialiştilor Europeni şi-a luat mâna de pe PSD

Vicepreşedintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că atitudinea PSD de a întoarce spatele Uniunii Europene a făcut ca şi Partidul Socialiştilor Europeni să-şi ia mâna de pe PSD şi să-şi retragă din Guvernul Dăncilă ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, care este liderul PES România.

Nechifor a declarat că, în prezent, Guvernul României face orice, dar nu-şi doreşte să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi că are sentimentul că această guvernare a ajuns la limita ei de potenţial, de capacitate, iar declaraţiile publice făcute inclusiv de premierul Dăncilă sunt foarte periculoase.

„Pentru un om care a stat la Bruxelles vreo 9 ani, mi-e foarte greu să înţeleg de ce i s-a căşunat într-un asemenea mare hal pe Uniunea Europeană. Tot ce ţine de Uniune, de această mare familie e deja indezirabil. Văd că se fac eforturi foarte mari şi din partea unei părţi a Parlamentului, văd foarte multe poziţii ale unor parlamentari, în general PSD, împotriva acestei construcţii europene” a spus Nechifor.

El consideră că această abordare nu caracterizează poporul român, care este unul primitor. Potrivit lui, faptul că puterea aduce critici instituţiilor europene este ca şi cum ai chema oameni la tine acasă – că asta înseamnă preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene – dar să anunţi că pleci în vacanţă, că dai cu var, că nu ai chef să-i primeşti.

„Este extrem de dăunător! România face paşi pentru a fugi de răspundere. Şi-au dat seama că sunt total nepregătiţi, că îi aşteaptă o mare ruşine, un mare pocinog şi încearcă să scape de responsabilitate, dar într-un mod foarte laş, care va dinamita pe termen scurt orice viitor al nostru ca ţară în sânul Uniunii” a spus deputatul sucevean.

Nechifor a subliniat că dacă începând cu anii ’90 toate guvernele au făcut paşi importanţi pentru a afilia România la UE, după 30 de ani de democraţie, deodată, „nu-i mai place de Comisia Europeană”, ceea ce este extrem de grav pentru România.

Vicepreşedintele Pro România a mai spus că a constatat că politica externă e total inconsecventă şi greu de înţeles, cu poziţii contradictorii, exemplificând cu anunţul făcut în primăvara acestui an de Liviu Dragnea că România îşi va muta ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, fiind primul stat european care a făcut acest anunţ, iar acum premierul Viorica Dăncilă face „un galop de sănătate prin ţările arabe”.

„E greu de înţeles. Eşti promotor al ideii de a muta ambasada la Ierusalim, iar deodată parteneriatul cu statele arabe capătă o dimensiune culminantă. Ceva nu se leagă. Cred că mai degrabă este vorba de un proiect personal al cuiva şi nu le pasă de viitorul României, ci doar de al lor personal” a apreciat Nechifor.

În ceea ce priveşte Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, el a arătat că deja Finlanda şi-a exprimat disponibilitatea de a prelua în avans Preşedinţia, fiind o premieră faptul că un stat european face un asemenea anunţ.

Mai mult, vicepreşedintele Pro România a sesizat că şi familia socialiştilor europeni a dat un semnal extrem de prost pentru PSD, arătând că se delimitează de acest partid.

„Un semnal extrem de prost l-a dat familia socialiştilor europeni de la Bruxelles, care şi-au retras, cumva, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu. Victor Negrescu nu este doar PSD, ci este şi şeful PES pe România, adică şi al familiei politice din care şi PSD este parte, iar plecarea lui din fruntea acestui minister care se ocupa cu preşedinţia rotativă este un semnal cât se poate de clar că PES şi-a luat mâna de pe PSD, pentru că PSD astăzi – şi o spun cu foarte multă tristeţe – s-a orientat cu spatele la Uniunea Europeană, s-a orientat către o zonă pe care nu pot să o definesc încă. O fi vorba de Rusia, alte interese din partea estică, sud-estică, nord-estică, habar nu am, cert este că drumul României trebuie să continue pe acest parcurs european, chiar dacă nu a fost uşor” a declarat Cătălin Nechifor.

El s-a întrebat unde ar fi fost România la acest moment dacă nu era membru al Uniunii Europene.

„Ce ar fi fost dacă noi am fi fost astăzi după gard, lângă Ucraina, lângă Republica Moldova, lângă Georgia, Azerbaijan, lângă Turkmekistan, Uzbekistan, Kazakhstan şi alte «chestiuni» care se termină cu «stan»? Ar fi fost prăpăd cred, ar fi fost o chestiune care ne punea la coada Europei, fără viziune, fără dezvoltare, fără viitor” a spus liderul Pro România.

El consideră că acest guvern şi-a demonstrat incapacitatea şi că cea mai bună soluţie este să plece. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: