Lumea culturală din Fălticeni, în doliu

> S-au stins din viaţă medicul Vasile V. Popa şi arh. Crişan Victor Popescu

 Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi arhitecţi ai României, de numele căruia se leagă multe proiecte de interes naţional, a plecat definitiv dintre noi.

Dispariţia lui Crişan Victor Popescu a căzut ca un fulger peste toţi cei care l-au cunoscut, dar mai ales pentru iubitorii de cultură şi artă din Fălticeni, unde acesta derula lucrarea „Memorialul Elitelor”, întru cinstirea trecutului şi afirmarea identităţii Fălticenilor şi a unicităţii urbei în care a studiat. Arh. Crişan Popescu a fost cel care a aşezat pe hârtie proiectul „Memorialul Elitelor” la Fălticeni, conferindu-i concreteţea materială indispensabilă, pe 1 Decembrie 2018 urmând a fi inaugurat „Altarul Eroilor”, o mică parte din acest proiect, care va pune în valoare Strada Mare din Fălticeni, devenită de ani buni pietonală.

Crişan Victor Popescu, arhitect cu o remarcabilă carieră, autorul legislaţiei în urbanism din România, s-a născut la Cernăuţi pe 13 octombrie 1942. Şi-a făcut studiile la Şcoala Medie Nr. 1 din Fălticeni, urmând Liceul „Nicu Gane” de odinioară şi de azi, unde cel care urma să devină reputatul arhitect al Bucureştilor a descoperit tainele desenului tehnic şi ale urbanismului. Licenţiat al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti (1967), arhitect la institutele de proiectare din Galaţi (1967 – 1968) şi Brăila (1968 – 1973), arhitect-şef al municipiului (1973 – 1975) şi judeţului Brăila (1975 – 1989), Crişan Victor Popescu a fost primul primar al municipiului Brăila după 1990, apoi secretar de stat la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, vicepreşedinte şi membru de onoare al ARACO – Asociaţia Română a Antreprenorilor în Construcţii, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în Grad de Cavaler, prin Decretul 559 din 1 Decembrie 2000, semnat de preşedintele României Emil Constantinescu. Arhitectul Crişan Popescu va fi înmormântat la Cimitirul Grădini, din Fălticeni, luni, 19 noiembrie, lăsând în urmă încă foarte multe proiecte în derulare în mai multe localităţi din ţară.

Medicul Vasile V. Popa, unul dintre cei mai harnici autori din ultimii ani din municipiul Fălticeni, s-a stins din viaţă marţi, 13 noiembrie, la Galaţi. Născut pe 13 ianuarie 1940, în localitatea Mihăileşti din judeţul Botoşani, fiul preotului, cărturarului şi dascălului fălticenean Vasile Gh. Popa (profesorul poetului Nicolae Labiş, fost director al Liceului „Nicu Gane”), Vasile V. Popa a urmat şcoala primară şi liceul la Fălticeni, iar colegii săi din acea vreme şi-l amintesc pe „Guju”, aşa cum era alintat, drept un elev eminent, cu o memorie extraordinară. Calităţile sale intelectuale l-au determinat să aleagă o carieră în medicină, iar după pensionare, din ianuarie 2010, a revenit la Fălticeni unde s-a dedicat scrisului şi publicării unor lucrări de referinţă ale tatălui său.

Regimul comunist din România i-a frânt idealurile adolescenţei, tatăl său fiind arestat, iar apoi condamnat la ani grei de temniţă la Botoşani şi Aiud, pentru o vină imaginară, iar el şi surorile sale au fost exmatriculaţi. I se propune să devină informator al securităţii, dar refuză categoric, încercându-se şi condamnarea sa prin acuzaţiile şefului de cadre de la organizaţia UTM din facultate. Rămânând cu sintagma „fiu al duşmanului poporului”, Vasile V. Popa nu cedează în faţa abuzurilor îndreptate împotriva familiei sale şi obţine o audienţă la Gheorghe Gheorghiu-Dej, care îi propune să lucreze timp de un an pe un şantier de construcţii, ca muncitor, după care să-şi reia studiile medicale. După anul petrecut pe şantier, se întoarce la facultatea din Iaşi. Primii şapte ani de carieră îi petrece în satul vasluian Roşieşti, ca medic generalist.

Pasiunea medicului de la Galaţi pentru profesie şi dragostea faţă de semeni reies din volumele „Jurnalul unui medic de ţară”, „Spitalul Judeţean şi alte întâmplări” (două volume), la care se adaugă scrierile inspirate din viaţa sa, ale oraşului Fălticeni, dar şi cele din jurnalul ţinut de tatăl său ca deţinut politic, o parte din aceste însemnări văzând lumina tiparului cu sprijinul fiului. După volumele „Crâmpeie de viaţă”, „Oameni de ieri, de azi, dintotdeauna”, „Emigranţii” etc., anul trecut, scriitorul Vasile V. Popa a lansat în urbea natală două cărţi, „Postume” – aparţinând tatălui, profesorul de excepţie V. Gh. Popa, şi cealaltă, sub semnătură proprie, intitulată „Clanţa”, „o metaforă de toată frumuseţe”, cum o caracterizează scriitorul Ioan Ţicalo. Anul acesta, în luna iulie, de Zilele Municipiului Fălticeni, Vasile V. Popa a dăruit urbei de pe Şomuz alte două volume, cartea scrisă de profesorul Vasile G. Popa „Oraţii şi conocării fălticenene” şi romanul „Resurecţia”, ultima apariţie editorială a doctorului Vasile V. Popa.

Vasile V. Popa a fost petrecut spre cimitirul Oprişeni din Fălticeni vineri după-amiază.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: