Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, în sărbătoare

Zilele Liceului „Ion Nistor” Vicovu de Sus s-au încheiat vineri, 9 noiembrie, cu o serie de manifestări care au avut în prim-plan atât figura patronului cultural al acestei instituţii, cât şi sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

Cadre didactice şi elevi ai liceului, alături de invitaţi şi oficialităţi locale, au participat la slujba de pomenire a istoricului Ion Nistor şi a tuturor membrilor comitetului unionist din 1918 oficiată de către arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţ al Mănăstirii Putna, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, la bustul acestei marcante personalităţi bucovinene aflat în parcul liceului. La finalul serviciului religios, tot în parcul liceului, au fost plantaţi doi stejari, simboluri ale unităţii neamului românesc, ca mărturie peste timp a Anului Centenar. Cu această ocazie s-a montat o placă comemorativă cu textul „Acest stejar a fost plantat în anul centenar 2018, ca simbol al Unităţii neamului românesc 9.11.2018”.

Toţi cei prezenţi au vizitat apoi expoziţia de fotografie veche „Vicovu de Sus – trecutul prezentului. Centenarul în imagini” din Campusul şcolar al Liceului şi au putut admira file de istorie surprinse în imagini inedite, recuperate cu multă strădanie de-a lungul timpului. Expoziţia a fost şi un prilej de a aduce în discuţie starea actuală a casei muzeu „Ion Nistor”. Domnul Gheorghe Schipor, primarul oraşului Vicovu de Sus, a ţinut să precizeze că instituţia pe care o conduce nu poate deocamdată investi în acest edificiu din cauza unor piedici de natură birocratică, legate de terenul pe care este construită clădirea, cât şi de clădire, acestea fiind în prezent în litigiu. Până la soluţionarea acestor probleme, obiectele de patrimoniu vor fi mutate într-o altă locaţie, pentru a se evita distrugerea acestora.

Tot în Campusul şcolar, pe terenul de sport, elevii liceului au realizat un flash-mob intitulat „România 100”, sub coordonarea profesorilor de educaţie fizică şi sport.

Şirul activităţilor a continuat în sala de festivităţi din Campus cu o conferinţă cu tema „Personalitatea istoricului Ion Nistor în contextul Marii Uniri”, cu ocazia comemorării a 56 de ani de la moartea istoricului. Conferinţa a fost moderată de semnatarul acestor rânduri. În deschiderea conferinţei, am prezentat o scurtă descriere a evoluţiei liceului din Vicovu de Sus de la înfiinţarea acestuia până în prezent. În continuare, au creionat laturi ale personalităţii lui Ion Nistor dl prof. dr. Marian Olaru, director al Institutului Naţional „Bucovina” al Academiei Române, dl prof. Adrian Puiu, director al Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, dl prof. Vasile Bălici, profesor de istorie în cadrul Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus şi protosinghel Dosoftei Dijmărescu, doctor în istorie, din partea Mănăstirii Putna.

La finalul conferinţei, a fost lansat DVD-ul „Dragoste de neam şi ţară”, realizat de Grupul vocal-tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni”, coordonat de dl prof. Vasile Schipor. Elevii Liceului „Ion Nistor” care alcătuiesc acest grup au fost felicitaţi de către arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, pentru strădania şi munca depusă pentru promovarea tradiţiilor şi identităţii culturale atât pe plan local, cât şi la nivel naţional şi internaţional. DVD-ul conţine cântece patriotice, este al doilea dintr-o serie de cinci şi a fost realizat de către Liceul Tehnologic „Ion Nistor” cu sprijinul Mănăstirii Putna, în primăvara acestui an, filmările fiind făcute în locuri istorice din nordul Bucovinei, dar şi din Basarabia.

A urmat un emoţionant program artistic dedicat Centenarului pregătit de membrii Grupului vocal-tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” şi de un grup de elevi de gimnaziu coordonaţi de d-na prof. Ana-Maria Cotos.

Manifestările s-au încheiat cu scurte impresii şi luări de cuvânt ale foştilor profesori ai liceului, acum pensionari, care au onorat invitaţia conducerii şcolii de a participa la acest moment festiv.

Ion I. Nistor (n. 4/17 august 1876, Bivolărie, Vicovu de Sus, districtul Rădăuţi – d. 11 noiembrie 1962, Bucureşti) a fost un istoric şi militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare al Adunării Naţionale de la Cernăuţi, care a hotărât unirea cu România, în cadrul căreia a redactat „Actul Unirii”. Profesor la Universităţile din Viena şi Cernăuţi, rector al Universităţii din Cernăuţi, profesor universitar la Bucureşti, membru al Academiei Române (1911), director al Bibliotecii Academiei Române, fruntaş al Partidului Naţional Liberal, fost ministru de stat, reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al lucrărilor publice, al muncii şi, în final, al cultelor şi artelor.

Prof. ANGELO-CĂTĂLIN BĂRBUŢĂ,

director

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: