Groapa temporară de gunoi de la Prelipca va trebui închisă „in situ”

>Altfel, 22.000 de camioane cu gunoi ar trebui să traverseze municipiul Suceava spre Moara > Deputatul atrage atenţia că acolo este şi zgură din cărbunele rusesc ars, despre care nu se ştie ce radioactivitate are

 Preşedintele Organizaţiei Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, a declarat, vineri, că problema deşeurilor din judeţul Suceava va trebui tratată foarte serios şi că trebuie găsite soluţii atât pentru închiderea „in situ” a gropilor temporare de gunoi constituite în ultimii 2 ani, dar şi că va trebui ca depozitul de deşeuri de la Pojorâta să nu fie deschis.

Nechifor a spus, într-o conferinţă de presă, că după dezbaterea de săptămâna trecută de la Suceava, organizată de Pro România, privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, a discutat situaţia şi la nivel central şi s-a constatat că situaţii similare sunt în peste 20 de judeţe, motiv pentru care Pro România va iniţia dezbateri regionale şi naţionale pe această temă pentru a se găsi soluţii astfel încât România să nu fie penalizată de Uniunea Europeană.

El a arătat că în judeţ au fost închise, în mandatul său de preşedinte al CJ Suceava, cele şapte gropi neconforme, care erau pe malul râurilor şi poluau, iar în paralel s-au realizat construcţiile celor două depozite de deşeuri ecologice de la Moara şi Pojorâta. El a spus că pentru depozitul de la Pojorâta locaţia a fost aleasă în anul 2009, când el nu era membru al CJ Suceava, dar că această locaţie a fost aprobată de toate instituţiile abilitate, inclusiv de Comisia Europeană, care a asigurat finanţarea proiectului.

Potrivit lui Nechifor, singura problemă a acestui depozit este apropierea de drumul naţional DN 17, pentru că afectează priveliştea din zonă, pentru că este mai aproape de zona locuită; potrivit lui, se putea alege o altă variantă prezentată de consultant, aflată la o mai mare distanţă.

El a mai spus că sistemul nu funcţionează nici în prezent, iar acum depozitarea se face în gropi temporare atât la Suceava spre Prelipca, Rădăuţi, Fălticeni, Stroieşti sau Gura Humorului.

„După ce am închis acele gropi neconforme, s-au găsit actualii să deschidă altele noi. Decât să facă ei ceva, decât să lucreze la proceduri, să găsească operatori, să facă nişte gropi noi, au trântit pe celălalt mal al Sucevei, mai spre Prelipca, o nouă groapă. Sunt acolo volume impresionante. Eu am închis şapte şi le-am ecologizat; ăştia au deschis cinci” a spus Nechifor.

El a arătat că se face o depozitare necontrolată la groapa temporată de la Prelipca şi că situaţia nu este normală.

„Suntem astăzi într-o groapă urâtă a istoriei contemporane şi cred că cineva trebuie să ne scoată din groapa asta”, a declarat Nechifor.

Deputatul sucevean a mai explicat că ministrul Mediului a spus că nu acceptă decât varianta de a reloca aceste deşeuri din gropile temporare la depozitele de la Moara şi Pojorâta.

„I-am spus că groapa de la Pojorâta eu am construit-o, îmi asum, nu caut vinovaţi. Nu am decis eu locaţia, dar trebuie să facem tot posibilul să nu fie deschisă. Nu am putut muta o virgulă din proiect, nu puteam muta locaţia, pentru că pierdeam toţi banii” a spus Nechifor, subliniind că locaţia a fost avizată de toate instituţiile, inclusiv de Comisia Europeană.

„Acea groapă nu trebuie deschisă. Vom vedea ce putem face cu ea. Trebuie să ne concentrăm pe groapa de la Moara şi să facă rost de bani Ministerul Mediului şi să închidă pe actualele locaţii gropile temporare” a declarat deputatul.

El consideră că a muta muntele de deşeuri de la Prelipca la Moara reprezintă un pericol ecologic.

„Este făcut peste fosta groapă de zgură a CET, extrem de ciudat, pentru că nimeni nu amestecă deşeuri industriale cu deşeuri municipale şi pentru că la Suceava s-a ars şi foarte mult cărbune din Rusia despre care nu ştim cât de mult sau puţin radioactiv este. Relocarea acestor munţi de deşeuri ar însemna doar pentru Suceava 22.000 de transporturi rutiere” a declarat Nechifor, arătând că cele 22.000 de camioane încărcate cu gunoaie ar trebui să străbată tot oraşul.

Potrivit deputatului, groapa de la Moara se va umple 40%, „dintr-un singur foc”, cu deşeurile din cele cinci gropi temporare.

De aceea, el a arătat că va trebui să existe voinţă politică ca… „cineva” să-şi asume responsabilitatea, motiv pentru care Pro România face consultare publică în Ardeal şi în zona Moldovei, dar şi la Bucureşti.

Nechifor a mai anunţat că va scrie comisarului european Corina Creţu să sprijine autorităţile pentru găsirea de soluţii în aceste cazuri. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: