Retrospectiva săptămânii

Euro încearcă, din nou, depăşirea valorii de 4,67 lei

În perioada analizată, leul a avut o evoluţie influenţată de nivelul aversiunii faţă de risc, în condiţiile în care perechea euro/dolar a cunoscut o volatilitate mare.

Cursul euro a crescut de la 4,5586 lei, la începutul intervalului, la 4,6639 lei, la sfârşitul lui, când tranzacţiile s-au realizat între 4,663 şi 4,668 lei, cotaţie care se înregistra şi la închiderea pieţei.

Media dolarului american a scăzut de la 4,1469 lei, maxim al ultimelor 18 luni, la 4,1179 lei, la sfârşitul perioadei, când cotaţiile au fluctuat între 4,085 şi 4,121 lei.

Moneda elveţiană a fluctuat pe pieţele internaţionale între 1,134 şi 1,143 franci/euro, iar cursul ei a coborât de la 4,1011 la 4,0896 lei, la finalul intervalului.

Cursul euro va încerca din nou depăşirea pragului de 4,67 lei, nivel care a fost testat constant în ultimele luni, ca o consecinţă a adâncirii deficitului comercial, într-un moment în care urmează importurile comerciale destinate sărbătorilor de Crăciun.

Există şi date pozitive. PIB-ul României a crescut, conform INS, în trimestrul al treilea cu 4,3%, pe serie brută, şi cu 4,1% pe seria ajustată sezonier, faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor prezentate de Eurostat.

La sfârşitul săptămânii, agenţia Fitch Ratings a menţinut nota României pentru datoriile pe termen lung în valută la BBB- cu perspectivă stabilă. Însă Fitch a atenţionat că bugetul este slăbit de relaxarea politicii fiscale, începând cu 2016.

Lichiditatea din piaţa monetară a rămas o problemă pentru unele dintre băncile comerciale, în ciuda faptului că la începutul perioadei BNR a realizat o operaţiune de tip repo, prin intermediul căreia a împrumutat cu puţin peste 5,3 miliarde lei.

Chiar dacă inflaţia a început să scadă, la 4,3% în octombrie, comparativ cu media UE de 2,2%, indicii ROBOR se menţin peste bara de la 3%, ceea ce pune probleme celor care au contractat credite în lei.

La sfârşitul perioadei, indicele ROBOR la 3 luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a urcat de la 3,21 la 3,22%, iar cel la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 3,44%. Indicele la 9 luni, calculat în funcţie de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, s-a oprit la 3,52% iar cel la 12 luni la 3,59%.

Euro a scăzut la începutul perioadei până la 1,1217, minim al ultimelor 17 luni, dar a încheiat-o la 1,1322 – 1,1420 dolari, când pieţele americane au închis la 1,1414 dolari.

Deprecierea dolarului a survenit după ce oficiali ai Rezervei Federale au afirmat că economia mondială dă semne de încetinire. În aceste condiţii Fed ar putea renunţa la o parte din majorările dobânzii-cheie planificate.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa la finalul intervalului în jurul valorii de 5.550 dolari.

Analiza cuprinde perioada 12 – 16 noiembrie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: