Bucovina, Suceava la Ziua Mondială a Filosofiei de la Chişinău

Ziua Mondială a Filosofiei, întotdeauna sărbătorită la Chişinău, sub auspiciile Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cu o conferinţă ştiinţifică – „Filosofia şi perspectiva umană”, ajunsă la a XVI-a ediţie –, şi-a desfăşurat lucrările joi, 15 noiembrie 2018, la Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”, fiind salutată în deschidere de Ana Pascaru, şefa Sectorului Filosofie al Institutului de Istorie, Angela Port, prorector al Universităţii, Rodica Ciobanu, Facultatea de Ştiinţe Socioumanistice a Universităţii, şi Nicolae Enciu, director adjunct al Institutului. Din România, a participat lector univ. dr. Niadi-Corina Cernica de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Filosofiei în 2018 are loc nu numai în Anul european al patrimoniului cultural, a spus Ana Pascaru, ci şi, după calendarul iulian, chiar în ziua împlinirii Centenarului Reîntoarcerii Bucovinei la Ţara Mamă, de aceea a deschis lansările de carte din partea a doua a Conferinţei cu „Dulce-amar de Bucovina” de Doina Cernica şi Maria Toacă, Editura Muşatinii, Suceava, 2018, volum cu o lucrare pe copertă de Dany Madlen Zărnescu, laureată pentru artă plastică a Chişinăului, lucrare aflată în colecţia Mănăstirii Voroneţ, de pe frescele căreia ne privesc de jumătate de mileniu marii filosofi ai Antichităţii, Platon şi Aristotel. Volumul, de publicistică, închinat Centenarului Marii Uniri, vorbind despre Bucovina întreagă, are şi pagini dedicate lumii de dincolo de Prut, Filosofiei şi Artei în Chişinău, şi pagini în care apar istorici din Basarabia, acad. Andrei Eşanu, cercetător Constantin Ungureanu şi alte personalităţi. Între celelalte cărţi lansate, menţionăm „Istoria Filosofiei Româneşti” de Gheorghe Bobână şi nr. 2 al Revistei de Filosofie, Sociologie şi Ştiinţe Politice, cu un capitol dedicat conferinţei cinstind Centenarul Marii Uniri „Un secol de Filosofie Românească”, prezentat de Ana Pascaru.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: