Lansarea platformei digitale pentru bugetul „participativ” al Sucevei este amânată cu o săptămână

> Sucevenii vor putea propune şi vota online zece proiecte, finanţate cu câte 100.000 de euro fiecare, un regulament în acest sens urmând a fi aprobat în deliberativul municipal

Platforma digitală pe care locuitorii municipiului Suceava vor putea face propuneri de proiecte care vor fi prinse înspre finanţare în bugetul anului 2019 nu este încă funcţională, a anunţat într-o conferinţă de presă primarul Ion Lungu. Respectivul mijloc de întocmire „participativă” a proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli trebuia să fie disponibil pe 15 noiembrie, edilul-şef precizând că acesta va putea fi accesat începând cu 22 noiembrie.

„Suntem puţin în întârziere, de aceea nu vom putea să avem funcţională această platformă de pe 15 noiembrie. Un ultim termen este 21 noiembrie 2018, între timp lucrându-se la partea de soft” a precizat edilul-şef, menţionând că în curs de definitivare este şi un regulament pentru organizarea consultării, desfăşurarea votului şi selectarea propunerilor eligibile. Conform acestui regulament, proiectele venite din partea cetăţenilor Sucevei vor trebui se conformeze mai multor criterii. Drept urmare, propunerile în cauză trebuie să corespundă obiectivelor de interes general şi să fie sau să poată fi asimilate unor investiţii din aria de competenţă a Primăriei, vizând spaţiul public. Noile proiecte nu pot intra în aria unor programe ale municipalităţii, cum ar fi finanţările destinate organizaţiilor neguvernamentale şi structurilor sportive şi nici să fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale Primăriei aflate deja în derulare. Propunerile venite din partea locuitorilor municipiului Suceava nu vor avea caracter comercial sau publicitar, politic sau etnic şi nici nu vor genera cheltuieli importante de funcţionare şi de întreţinere. Totodată, acestea vor fi „clar delimitate spaţial” şi se vor încadra în bugetul maxim alocat unui proiect.

„Mai sunt unele proceduri pe care le vom definitiva. Lucrul cel mai important se va întâmpla în ianuarie, după ce vor fi depuse proiectele şi va avea loc votul” a precizat Ion Lungu. Sucevenii vor putea propune şi vota zece proiecte, fiecare dintre ele beneficiind de câte o alocare de 100.000 de euro. Acestea pot proveni din zece domenii, precum infrastructura stradală; amenajarea de spaţii verzi; amenajarea de locuri de joacă pentru copii; mobilitate şi siguranţa circulaţiei; montarea de mobilier urban; iluminat public; infrastructura de sănătate; infrastructura culturală, infrastructura socială; infrastructura sportivă; infrastructura educaţională; propuneri de „digitalizare”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: