Inspectorii antifraudă suceveni au suspendat activitatea a 39 de firme şi au dat amenzi de 16,4 milioane de lei

> Firmele în cauză au încălcat obligaţiile de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale şi de a utiliza casele de marcat, dar şi prevederile Codului fiscal > Sancţionate au fost lipsa documentelor de provenienţă a mărfurilor, refuzul emiterii bonului fiscal, emiterea de bonuri fiscale cu date eronate, precum şi nerespectarea reglementărilor privind documentele contabile

Nu mai puţin de 3.987 de controale specifice la 3.785 de contribuabili din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Neamţ şi Bacău au făcut, în primele nouă luni ale anului în curs, inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava. Ca urmare a descinderilor şi a abaterilor constatate la operatorii economici verificaţi – specializaţi cu preponderenţă în domenii de activitate precum alimentaţie publică, comerţ cu produse alimentare, legume şi fructe, morărit şi panificaţie sau comerţ cu îmbrăcăminte –, inspectorii antifraudă au dispus aplicarea a 3.158 de sancţiuni contravenţionale principale, printre care amenzi în valoare totală de 16,4 milioane de lei. Conform unei analize a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, valoarea confiscărilor de sume, bunuri şi venituri ilicite se ridică la 1,5 milioane de lei, controlorii dispunând suspendarea activităţii a 39 de contribuabili care au încălcat fie obligaţiile de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale şi de a utiliza casele de marcat, potrivit prevederilor OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, fie au încălcat prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Potrivit sursei citate, printre cele mai frecvente nereguli constatate de inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava se numără încălcări ale prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991, Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite sau ale OUG nr. 28/1999 referitoare la obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Este vorba, printre altele, despre lipsa documentelor de provenienţă pentru mărfurile transportate, depozitate sau comercializate; refuzul emiterii bonului fiscal pentru toate bunurile livrate şi serviciile prestate, emiterea de bonuri fiscale cu date eronate sau cu o valoare inferioară preţului de vânzare a bunului sau a tarifului de prestare a serviciului, precum şi despre încălcarea reglementărilor cu privire la întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile pentru toate operaţiunile efectuate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: