Un punct de vedere

Mişcarea valizelor

Motto: „Peccare licet nemini”

 (lat. „Nimănui nu-i e îngăduit să greşească”) Cicero

Ce s-ar întâmpla cu lumea asta avidă de senzaţional dacă în zilele următoare s-ar afla că în spatele spargerii casei lui Bădălău stă tot Dragnea; îi trebuiau bijuteriile şi pistolul posesorului casei, care nu se ştie ce o fi făcut după aventura pucistă, nu mai prezintă încredere deplină. În afacerea Tel Drum tot Dragnea este iniţiator, organizator şi beneficiar, deşi, spun chiar cei din tabăra adversă, nu s-a găsit niciun document care să-l incrimineze; dar asta n-are nicio importanţă, noi îl judecăm la televizor, îl condamnăm, îl detronăm, îl băgăm la închisoare, să facă tot neamul lui, ne-am săturat, nu mai avem argumente să-l acuzăm, o să mai inventăm ceva, ca să ne mulţumim stăpânii şi să ne luăm banii… Nici chestiunea cu valiza n-a ţinut decât la cei foarte interesaţi, a fost aproape anulată după principiul „cui pe cui se scoate”, aşa că Dragnea a venit luni, după CPEx, cu două valize, ca să arate tuturor reacţionarilor că-l doare-n cot de prima valiză găsită întâmplător de un locuitor al cărui nume nu-l cunoaştem încă. Gestul cu valizele a fost perceput diferit: unii, care nu văd de felul lor decât de cred ei că trebuie văzut, au mers până la ignorare, alţii au prins din zbor ironia teleormăneană, nu-l credeau pe Dragnea capabil de asemenea gest care presupune inteligenţă, „care va să zică nu o are?”, în fine, mai vedem noi. Românii, deştepţi cum sunt de la natură, găsesc oricui nod în papură, nu se lasă duşi de nas şi de val şi, după ce ascultă o muzică divină, zic că interpretul e ţigan!

Care-i reacţia oricăruia dintre noi când vede o valiză? Îţi vine aşa, fără voinţă proprie, dorul de ducă, te cuprinde „dorul depărtării”, implică plecarea („Nu fi tristă, nu plec prea departe,/ Numai până la vecini, în moarte.”) pe drum fără pulbere; dar să avem în vedere că şi dacă-ţi dai foc la valiză, nu-i a bună şi nu stai pe roze. Numai că Dragnea a venit cu două valize pline şi, în acest caz, ideea cade pe semnificaţia conţinutului, că doar n-a cărat ăla gogoşile şi documentele degeaba. Când vezi gogoşi bine crescute, înfuriate (vorba lui Papaiani), ţi se adresează cineva cu „taie-le mai scurte” şi „nu mai mânca borş”, fiindcă eu sunt sătul de minciunile mele, nu mai suport şi pe ale voastre. Apoi, dacă valiza conţine documente, ţi se adresează invitaţia la o cercetare. Rămân surprins că documentele se referă la preşedintele Iohannis, omul absent din ţară de o bună bucată de timp. Dragnea şi alţii ne arată că sunt penali până mai sus, iar dacă-i aşa, cum ai putut ocupa prima funcţie în stat, numai că te-a ajutat cineva, ţi-a făcut dosarele clasate, te-au albit procurorii Lazăr, Cristian şi Augustin, de unde a ieşit dandanaua cu demiterea lui Augustin Lazăr. Ceva în biografia domnului Iohannis nu poate fi ocolit: în calitate de primar la Sibiu, a răspuns şi de Forumul German, organizaţie-asociaţie care continuă vechea organizaţie fascistă al cărei patrimoniu a fost confiscat de stat. Aşa s-a întâmplat şi în alte părţi, conform hotărârii învingătorilor. Cum a ajuns averea confiscată la Iohannis (casele lui!), va trebui să stabilească justiţia. Dacă îşi prelungeşte imunitatea, avem de suportat destulă vreme îngâmfarea şi superioritatea „neamţului”. Mă tem că se va cânta melodia „Penali au fost, penali sunt încă”. Cum i se poate răspunde mai bine domnului preşedinte Iohannis? Ca să nu mai lungim vorba, îi vom aminti că „Râde dracul de porumbel, dar nu se vede pe el!” sau „Râde hârb de oală spartă”.

Ca să nu se spună că Dragnea, ca şef al PSD, este o matcă fără ac, să amintim că dintre pucişti au păţit-o rău Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu, au fost excluşi cu mare majoritate, semn sigur că şeful nu uită şi nu doarme. Aceştia doi, după cum se spune, au adus prejudicii imaginii partidului, nu lui Dragnea, au fost taxaţi pentru „delict de opinie”; aşa o fi, dar dacă vrei să-ţi exprimi păreri contra, nu-i mai bine să le faci din afara partidului? Nu trebuie să se piardă din vedere că PSD-ul este cel mai mare partid din ţară şi din familia socialistă europeană. Să observăm că lupta împotriva lui Dragnea este, de fapt, lupta împotriva partidului pe care-l conduce şi care stă în gâtul reacţiunii interne şi externe. Toată mascarada cu mersul în est, în Rusia şi în China, la Putin, opoziţia la Uniunea Europeană din neînţelegere şi teamă, faptul că PSD-ul nu-i agreat de partenerii NATO, de SUA, este o imensă acţiune de mistificare a realităţii, o perdea de fum aruncată de reacţionărimea posesoare a unui bilet de favoare de mers direct în vest. Această reacţionărime cu pretenţii preferă o extremă dreaptă (atenţie la reînvierea mişcării legionare!), decât o stângă cu accent puternic pe problemele sociale. Nici când ne aflăm într-o poziţie dificilă, între o Ungarie cu apetit teritorial şi o Rusie ameninţătoare, societatea românească nu simte pericolul, continuă în dezbinare şi nepăsare. O asemănare cu deceniul al patrulea din secolul al XX-lea se impune; era tot dezbinare, neînţelegere şi ură, era destulă nedreptate şi diferenţe sociale. Se ridică, gratuit, în slăvi o perioadă care a pus capăt României Mari. Atunci a fost găsit vinovat Carol al II-lea, regele fanfaron. Acum pe cine vom da vina? Astăzi se absolutizează elitele, ele fac şi desfac, dar oare pot să te apere şi de bombe? Mai avem ce apăra?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: