Ziua Ştafetei în Dumbrăveni

20 copii şi tineri iau locul adulţilor pentru o zi şi încearcă profesia la care visează

În perioada 12 – 23 noiembrie a.c., pentru a marca Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor, Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni participă la cea de-a V-a ediţie a campaniei Ziua Ştafetei, o campanie-eveniment iniţiată de Fundaţia „Terre des hommes” şi implementată la nivel naţional, în cadrul căreia adulţii predau ştafeta propriilor meserii unor copii şi tineri dornici să le înveţe. Sub umbrela campaniei naţionale, 20 copii şi tineri din Dumbrăveni vor fi sprijiniţi să devină, pentru o zi, piloţi, educatori, pompieri, jandarmi şi manageri.

Drepturile copiilor şi tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce priveşte viitorul lor, de a-şi exprima propriile opinii şi de a fi ascultaţi de adulţi sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internaţional prin Convenţia ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 noiembrie 1989 şi ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.

În semn de recunoaştere a acestor drepturi, în luna noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundaţia „Terre des hommes” desfăşoară campania Ziua Ştafetei – Acum decid eu! (Ziuastafetei.ro), prin care copii şi tineri din întreaga ţară sunt sprijiniţi de adulţi să-şi afirme aspiraţiile pentru viitor şi să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează.

În calitate de coordonator local al campaniei, Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni a selectat 20 copii şi tineri, cu vârste între 12-18 ani, care vor prelua ştafeta profesiilor de piloţi, educatori, pompieri, jandarmi şi manageri etc., mergând la sediul serviciului de pompieri, la o casă de avocatură din Suceava, la cabinetul medical din Dumbrăveni, în zilele de 12 – 23 noiembrie a.c. Pe lângă aceşti elevi, implicăm în acest proiect şi zece elevi din Centrul de Plasament din Dolhasca.

În cadrul unei activităţi de predare-preluare a ştafetei, specialiştii delegaţi de instituţiile de mai sus le vor prezenta copiilor şi tinerilor în ce constau sarcinile lor de zi cu zi, oferindu-le totodată şansa de a participa în mod activ la practicarea acestora. Spre exemplu, la sediul serviciului de pompieri, copiii vor fi implicaţi în simularea unei intervenţii în caz de incendiu; la grădiniţa din Dumbrăveni, copiii vor deveni educatori… La activităţi vor mai participa şi tutorii copiilor sau alţi membri ai familiei, în calitate de însoţitori.

„I-am întrebat pe copii ce vor să fie când vor creşte mari şi ne-au răspuns: piloţi, educatori, pompieri, jandarmi şi manageri. După cum vedeţi, când îşi imaginează ce rol pot avea ca adulţi, copiii vor să fie eroii de zi cu zi, cei de care vom avea întotdeauna nevoie. Credem că este important să le arătăm că-i susţinem şi să le dăm o dovadă de încredere, lăsându-i să ne preia locul măcar pentru o zi, de Ziua Ştafetei. Le mulţumim pe această cale mentorilor care le vor oferi o experienţă de viaţă deosebit de edificatoare, consolidându-le motivaţia de a deveni ceea ce-şi doresc” a declarat prof. Romeo Bolohan, desemnat de Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni să coordoneze campania pe plan local.

„Pentru noi, adulţii, participarea copiilor şi tinerilor la viaţa comunităţii trebuie să devină o prioritate, deoarece ei formează generaţia de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu. Este drept şi natural să le oferim şansa de a participa la deciziile şi acţiunile care-i vor afecta direct, iar Ziua Ştafetei e menită să ne reamintească despre acest lucru” afirmă Kirsten Theuns, delegatul naţional al Fundaţiei „Terre des hommes”. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: