Un punct de vedere

Nadă otrăvită

Motto: „Non possumus” (lat. „Nu putem”)

 Răspunsul dat de Petru şi Ioan unor preoţi

Nu ştiu şi nici nu interesează prea mult cine stabileşte grila de programe de prin televiziuni, care o fi criteriul de ierarhizare al ştirilor, că noi, consumatorii, ne alegem cu „bombele” de presă, cu senzaţionalul şi cu nimicul ridicat la rangul de filosofie a informaţiei. Iată, de exemplu, aproape sunt sigur că nu vom fi lăsaţi în bezna neştiinţei, până când nu vom şti cine a spart casa lui Bădălău, dar să nu vă aşteptaţi să aflaţi şi numele ţăranului care a găsit pe câmp o valiză cu hârtii compromiţătoare despre afacerile dubioase ale lui Dragnea. Dacă trecem cu bine peste CPEx-ul de luni (se aşteaptă o explozie în PSD) şi aflăm ce mai face domnul Iohannis în interesul major al ţării, ne putem întoarce şi spre lucrurile cu adevărat serioase, care, de cele mai multe ori, ne scapă, intră în obişnuit, se banalizează, vin alte ştiri de senzaţie şi se uită tocmai ce era de ştiut. Cine îşi mai aminteşte de „Declaraţia româno-maghiară în anul Centenarului”, semnată de 24 de persoane, în 12 octombrie a.c.? Această „Declaraţie” este încă o încercare de a reface Ungaria Mare, de 64 de comitate. Ungurii, şi de aici şi de acolo, nu se obişnuiesc cu gândul că visul lor imperial s-a terminat la sfârşitul Primului Război, în 1918, şi a fost îngropat definitiv prin Pacea de la Trianon, din 4 iunie 1920. Imediat după 1918, propaganda lor, plângerile la cei mari, ca şi la Liga Naţiunilor, au vizat refacerea Ungariei pe seama României, în primul rând, a Slovaciei, a Serbiei, aşa numitele state succesorale, constituite ca state naţionale. Cu România au avut un război în 1919, care a dus la distrugerea Ungariei Sovietice a lui Béla Kun, apoi aristocraţia maghiară a lansat un proiect numit „Confederaţia Dunăreană”, tot o refacere a puterii Ungariei, care se considera dezvoltată economic şi cu o cultură superioară faţă de statele „primitive” de la Dunăre, după care au avut un proces la Liga Naţiunilor, numit „procesul optanţilor”, nobilii maghiari din Transilvania au optat pentru cetăţenia maghiară, gândind că vor scăpa de reforma agrară. În perioada interbelică şi după Al Doilea Război Mondial, tema predilectă a ungurilor din Pustă şi din HarMuCov a fost lipsa de drepturi, discriminarea la care erau supuşi secuio-maghiarii, deşi se poate spune că nu există o altă minoritate naţională în Europa şi în lume să aibă atât de largi drepturi şi libertăţi ca minoritatea maghiară de la noi. Totodată, şovinismul, xenofobia, revanşismul, naţionalismul extrem, ura împotriva românilor au luat forme din ce în ce mai aberante, radicale, vizând separatismul şi viaţa de stat proprie. Ceea ce am subliniat, alături de alţii, de multe ori, a fost că statul român, prin parlament, guvern, preşedinţie, dar nici partidele politice, organizaţiile de masă, mai puţin individualizate, nu au luat măsuri, nici blânde, nici drastice, împotriva elementelor radicale secuio-maghiare care preamăresc ura, neînţelegerea, şovinismul şi revanşismul.

Organizaţia UDMR, ai cărei reprezentanţi sunt parlamentari în Bucureşti, profită de orice fisură în blocul politic al puterii pentru a obţine noi privilegii şi hatâruri. Nu mai vorbim de toate ofensele şi insultele aduse statului român şi românilor, nu vorbim de steagul secuiesc şi al Ungariei, arborate în locul steagului României, de autonomie culturală şi teritorială. Atâta timp cât manifestările antiromâneşti erau exclusiv ale secuilor şi ungurilor, au putut fi suportate şi li s-a răspuns în aşa fel încât să nu se supere udemeriştii, dar pe măsură ce se apropie Centenarul (1 Decembrie 2018), manifestările antiromâneşti îmbracă forme deosebit de periculoase, deoarece „revendicările” ungurilor sunt sprijinite de intelectuali români cunoscuţi. Aceştia (Cristian Pârvulescu, Mircea Toma, Sabin Gherman, Liviu Antonesei, Florian Mihalcea, Ramona Băluţescu, Marius Tabacu, Cristian Sandache, Gabriel Andreescu şi Radu Răileanu) au subscris entuziast la ideea de autonomie culturală şi teritorială a minorităţilor, în special cea maghiară din Transilvania, idee promovată de toţi secuio-maghiarii din HarMuCov, cu deosebire de duşmanul învederat al României şi al românilor, László Tokés. Ca să-şi mascheze intenţia de a desface România în bucăţi, Declaraţia maghiaro-română de la Cluj Napoca promovează ideea că această autonomie ar fi în interesul tuturor. Ce-ar câştiga românii ca din independenţi să devină autonomi? Să fie iarăşi la cheremul ungurilor? Ca să ne liniştească, iniţiatorul Declaraţiei ne spune că autonomia nu-i independenţă? Dar cât mai este de la autonomie până la independenţă? Cu dezinvoltură, se preiau vechi teze cominterniste de dezintegrare a României, inclusiv teoria lui Stalin de a face din Transilvania un stat independent. Ideea de autonomie în Transilvania şi-a făcut loc după Unirea de la I Decembrie 1918, când parte din intelectualitatea românească din Ardeal vroia, împreună cu elementele ungureşti, un stat autonom, fără amestecul „valahilor” de la Bucureşti. Erau aşa de convinşi că Unirea era ceva provizoriu, încât, conştient sau nu, mână-n mână cu duşmanii milenari ai României, erau gata să distrugă cea mai mare realizare a românilor. O fi Centenarul „100 de ani de neîmpliniri” pentru unguri, dar românii n-au dreptul să pactizeze cu duşmanii lor milenar, oricâte nedreptăţi şi stări de lucru negative s-au înregistrat în Statul Unitar. Oare între libertăţile dobândite în urma revoluţiei este şi libertatea de a-ţi trăda ţara? Semnatarii români ai Declaraţiei de la Cluj trebuie că au fost conştienţi când şi-au pus semnătura, lângă a lui Tokés şi a altor unguri. Vom suporta consecinţele actului lor nesăbuit sau, ca de atâtea ori, se vor închide ochii celor ce ar trebui să vadă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: