Muzeul de Artă al Bucovinei urmează să fie înfiinţat şi amenajat în spaţiul Arhivelor Naţionale

> Flutur: Peste patru mii de picturi, gravuri şi sculpturi vor fi găzduite de noul muzeu

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, sâmbătă, la vernisarea expoziţiei „Bucovina – Mănăstirile trăiesc” a artistului fotograf german Oliver Mark, că a fost aprobată prin hotărâre de Guvern perfectarea unui schimb de imobile ce permite înfiinţarea Muzeului de Artă al Bucovinei.

„Profit că suntem în preajma sărbătoririi a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Ţara, să vă spun că am mai făcut un pas spre construirea Muzeului de Artă al Bucovinei.

 Am primit prin Hotărâre de Guvern spaţiul din spatele Muzeului Bucovinei, cel de la Arhivele Naţionale, cu o suprafaţă de 600 de metri pătraţi, şi avem un proiect transfrontalier cu Cernăuţi şi peste 4000 de piese şi lucrări de artă aşteaptă să fie găzduite într-un muzeu de artă pe care sper să-l avem cât de repede la Suceava”, a spus Flutur.

El a precizat că printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Suceava s-a trecut în domeniul public al statului o parte a imobilului de pe str. Alexandru cel Bun – unde funcţionează Centrul Militar – cu destinaţia de sediu al Serviciului Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale, iar în imobilul primit la schimb se va amenaja Muzeul de Artă al Bucovinei, cu o suprafaţă utilă de peste 600 de metri pătraţi, situat în clădirea în care funcţionează Muzeul de Istorie, în prezent fiind deja peste 4.000 de obiecte de patrimoniu de artă care nu sunt expuse, respectiv picturi, gravuri şi sculpturi etc.

Flutur a explicat că pentru obţinerea fondurilor necesare reabilitării clădirii în vederea înfiinţării unui muzeu de artă a fost realizat un proiect transfrontalier, împreună cu Regiunea Cernăuţi, din Ucraina, în valoare de 1 milion de euro.

El a mai spus că în cadrul acestui proiect comun va fi promovat şi conservat patrimoniul cultural şi istoric, în care lider de proiect este Muzeul Bucovinei, iar partener Muzeul de Artă din Cernăuţi.

Proiectul are ca obiective, printre altele reabilitarea, conservarea şi valorificarea monumentelor de arhitectură/muzee de artă, care reprezintă repere importante pentru istoria Sucevei şi a Bucovinei, promovarea muzeelor în circuitul turistic naţional, transfrontalier şi european, creşterea numărului de turişti prin optimizarea spaţiilor de expunere ale patrimoniului de artă, realizarea unui cadru optim al protecţiei, conservării şi valorificării colecţiilor existente.

Totodată, prin înfiinţarea unui Muzeu de Arta la Suceava se va asigura şi spaţiul de expunere, depozitare şi de carantină al colecţiilor de artă – grafică, pictură, sculptură, salvarea monumentelor de arhitectură, în care vor fi valorificate colecţiile de artă, vor fi reorganizate, reamenajate şi modernizate spaţiile de expunere permanente şi temporare – sisteme şi mobilier de expunere, sisteme interactive de prezentare a colecţiilor de artă.

„Muzeul de Artă va completa oferta culturală şi turistică a Bucovinei, va deveni un nou punct de atracţie în Suceava, întregind paleta muzeelor din Bucovina”, a mai spus Flutur.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: