Retrospectiva săptămânii

Leul se apreciază pe final de săptămână

De aproape două luni perechea euro/leu fluctuează în jurul pragului de 4,66 lei, depăşirea celui de 4,67 lei fiind testată de mai multe ori.

În perioada analizată, cursul euro a scăzut de 4,6640 la 4,6588 lei, la sfârşitul ei, când moneda naţională a profitat de reducerea aversiunii faţă de risc, care s-a manifestat şi în cazul altor monede din regiune. Tranzacţiile de la finalul intervalului s-au realizat într-un culoar îngust, 4,656 – 4,662 lei, cu închiderea la 4,657 lei.

După o scădere la 4,0588 lei, media dolarului american a crescut la sfârşitul perioadei la 4,1063 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile au fluctuat între 4,092 şi 4,115 lei

Moneda elveţiană a fluctuat în culoarul 1,138 – 1,147 franci/euro, iar media s-a mişcat între 4,0718 şi 4,0799 lei, vârf atins la finalul intervalului.

Perspectivele leului rămân negative, urmare a înrăutăţirii situaţiei economice. La jumătatea săptămânii, Comisia Europeană a publicat prognozele sale privind România.

Chiar dacă guvernarea PSD-ALDE anunţă constant îndeplinirea ţintelor propuse, CE a revizuit în scădere proiecţiile sale. Prognoza privind creşterea economiei României în acest an a fost adusă de la 4,1 la 3,6%. În ceea ce priveşte deficitul bugetar din 2018, acesta a fost urcat la 3,3%, peste ţinta de 3% din PIB asumată de România prin Tratatul de la Maastricht.

La jumătatea perioadei, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că „pentru sfârșitul anului 2018 păstrăm prognoza (inflaţiei, n.red.) la 3,5%, cu menţionarea riscurilor”, considerând că pe termen lung „prognozăm că rata inflaţiei în România nu va fi sub 2%”

La începutul intervalului, băncile comerciale au atras de la cea centrală, printr-o operaţiune de tip repo, peste 12,3 miliarde lei, la o dobândă de 2,5%, egală cu cea de politică monetară.

La sfârşitul perioadei, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a scăzut de la 3,21 la 3,20%, iar cel la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, de la 3,47 la 3,45%

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcţie de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, şi cel la 12 luni au stagnat la 3,52%, respectiv la 3,59%.

Dealerii din piaţa monetară consideră că indicii ROBOR se vor stabiliza la finalul lunii, ca o consecinţă a creşterii lichidităţii, Finanţele urmând să achite un împrumut mai vechi, care are o valoare de 8 miliarde de lei, dar şi să dea drumul la robinetul banilor pentru autorităţile locale.

Evoluţia perechii euro/dolar a fost influenţată de evenimente politice, precum alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial american, când se reînnoiesc o parte din mandatele din Congresul SUA, şi economice, precum şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale sau situaţia creată de dorinţa guvernului de la Roma de a-şi majora deficitul bugetar în 2019.

După o creştere la 1,15 dolari, euro a scăzut la finalul perioadei până la 1,1317 dolari, pieţele americane închizându-se la 1,1336 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa la finalul intervalului în jurul valorii de 6.300 dolari.

Analiza cuprinde perioada 5–9 noiembrie 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: