Diabetul nu omoară, complicaţiile da

Diabetul afectează milioane de oameni la nivel mondial, fie că este vorba despre cei care trăiesc cu această boală, fie că sunt rudele, prietenii sau cunoscuţii lor. Indiferent de tip, diabetul nu este deocamdată curabil. Odată ce a apărut boala, ea poate fi doar ţinută sub control.

Cele mai cunoscute consecinţe ale bolii

Dacă diabetul nu este identificat la timp şi nu este tratat corect, în timp se ajunge la boli grave. Progresiv, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, rinichii, ochii şi nervii. 50% dintre diabetici îşi pierd viaţa din cauza bolilor cardiovasculare (mai ales boli cardiace şi atac cerebral), iar 10-20% mor din cauza insuficienţei renale.

Afectarea pe termen lung a vaselor mici de sânge (capilare) din ochi duce la boala numită retinopatie diabetică, o cauză importantă a orbirii. După 15 ani de diabet, circa 2% din oameni ajung să nu mai vadă, iar 10% au probleme grave de vedere.

Distrugerea nervilor (neuropatie diabetică) afectează aproape jumătate din persoanele cu diabet. Această complicaţie a diabetului are urmări dintre cele mai grave. Sunt multe probleme care pot să apară ca urmare a neuropatiei diabetice, dar simptomele comune sunt furnicăturile, durerea, slăbiciunea şi pierderea sensibilităţii în mâini şi picioare. În combinaţie cu circulaţia redusă a sângelui, neuropatia piciorului creşte riscul de apariţie a ulceraţiilor, ajungându-se în cazuri extreme chiar la amputaţii.

Riscul general de deces al diabeticilor este cel puţin dublu faţă de cel al persoanelor care nu au dobândit această boală.

„La persoanele cu diabet zaharat, pe parcursul vieţii, riscul de a face o ulceraţie la nivelul membrelor inferioare este de până la 25 %,iar recidivele sunt extrem de frecvente: 40 % la un an, 60% la 3 ani şi 65% la 5 ani.

Perspectiva cea mai înfricoşătoare la pacienţii cu diabet zaharat este amputaţia efectuată, la nivel mondial, 1 la circa 20 secunde, în România estimându-se că circa 48% din amputaţiile netraumatice sunt efectuate la pacienţii cu diabet zaharat. De reţinut că 85% din amputaţii sunt precedate de ulceraţii. Rata de supravieţuire la 5 ani după o ulceraţie la un pacient cu diabet zaharat este de 50 – 60 %, pentru ca după o amputaţie să fie de 28,6%.

Diagnosticul clinic nu reuşeşte identificarea cazurilor de afectare vasculară decât în cel mult 50% din cazuri. Pentru a se evita amputaţiile, regula de aur este efectuarea înaintea oricărei amputaţii a unei angiografii a membrelor inferioare. Se vor putea evalua cu exactitate posibilităţile de salvare a unui membru prin tratament endovascular – dilataţii arteriale sau implantarea de stenturi, care pot restabili rapid şi eficient fluxul sanguin.” declară dr. Mihai Jr. Creţeanu, cel care a înfiinţat la Suceava Centrul de tratament endovascular al piciorului persoanei cu diabet şi şeful Departamentului de Angiografie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: