Deputatul Alexandru Băişanu explică de ce ALDE susţine revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin:

Primarul trebuie să obţină peste 50%. Acum poţi să ajungi primar şi cu 5% din voturi

Preşedintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că ALDE susţine proiectul legii potrivit căruia se revine la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru că este nevoie ca primarul ales să fie reprezentativ şi pentru că democraţia se face cu majorităţi.

„Noi, cei de la ALDE, am votat ca alegerile primarilor să se facă din două tururi. Lucru zic eu binevenit într-o democraţie reală. Până acum, aşa cum e legea pervertită de ceva vreme, poţi ieşi primar cu 5%, cu 10% şi cu 18% din voturile marii majorităţi a populaţiei unei comunităţi” a spus deputatul sucevean.

El a exemplificat cu situaţia din municipiul Suceava, unde primarul Ion Lungu a fost votat de 1,8 din 10 suceveni în timp ce 8,2 dintre ei nu l-au votat.

Băişanu susţine că această situaţie nu mai e democraţie şi nu mai există reprezentativitatea de care are nevoie un ales local.

„Din acest motiv e nevoie ca primarul să fie votat din două tururi şi să obţină minim 51% din voturile cetăţenilor” a declarat deputatul ALDE.

El a menţionat că PSD şi PNL au tot interesul să-şi conserve, cu un număr mic de voturi, numărul primarilor pe care îi au şi că nu susţin revenirea la fosta formă a legii.

„Sper să revenim la normalitate, aşa cum s-a revenit şi la alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, care nu e mai e făcută direct, ci de consilierii judeţeni. Va fi un lucru benefic pentru România, pentru că revenim la democraţia reală, la reprezentativitate de peste 50%. Democraţia este atunci când mai mult de jumătate hotărăşte” a spus Băişanu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: