În primele 3 trimestre ale anului

Creştere îngrijorătoare a deceselor legate de locul de muncă

> Cercetări s-au efectuat în 170 de evenimente, în accidente de muncă murind zece angajaţi, comparativ trei salariaţi în cele 9 luni ale anului anterior > Au fost înregistrate şi şapte decese patologice, cele mai multe dintre evenimentele comunicate petrecându-se în silvicultură, exploatări forestiere şi fabricarea produselor din lemn

 Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a înregistrat, în primele trei trimestre ale anului, nu mai puţin de 170 de comunicări privind evenimente petrecute la locurile de muncă sau în legătură cu acestea. Potrivit lui Romeo Butnariu, şeful ITM, zece persoane şi-au pierdut viaţa în accidente de muncă, la acestea adăugându-se şi „şapte morţi patologice”. Conform inspectorului-şef, sectoarele economiei naţionale în care s-au înregistrat cei mai mulţi accidentaţi în muncă sunt silvicultura şi alte activităţi forestiere; fabricarea produselor din lemn; construcţiile şi transporturile rutiere. De menţionat este că, în aceeaşi perioadă a anului 2017, lucrătorii specializaţi ai ITM au cercetat numai 43 de evenimente nedorite, 40 dintre acestea soldându-se cu incapacitate temporară de muncă, în timp ce trei accidente au fost mortale. Inspectorului-şef Romeo Butnariu spune că, în intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie 2017, cele mai multe persoane accidentate în muncă au fost luate în evidenţă şi cercetate în sectoare precum fabricarea hârtiei şi cartonului; fabricarea îngheţatei; tăierea şi rindeluirea lemnului; captarea, tratarea şi distribuirea apei; construcţiile; comerţul; transporturile şi depozitarea; restaurantele, precum şi sănătatea şi asistenţa socială. Pe de altă parte, de remarcat este că, în cele dintâi trei trimestre ale acestui an, în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, lucrătorii specializaţi ai ITM au organizat şi desfăşurat 771 de acţiuni de control, pe durata acestora dispunându-se 73 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate. Inspectorii de muncă au dat şi 633 de amenzi, valoarea acestora însumând 68.000 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: