Începând din 2008

Consiliul Judeţean Suceava a refuzat să mai aprobe planul pentru soluţionarea problemelor de mediu

> Refuzul este justificat prin aceea că respectivul document include acţiuni ale unor instituţii care nu sunt în subordinea CJ, iar executivul judeţean „nu îşi poate asuma” realizarea acestora sau „finanţarea unor proiecte” care nu îi aparţin >Planul vizează, în general, diminuarea poluării, utilizarea eficientă a resurselor naturale, dezvoltarea educaţiei ecologice şi promovarea activităţilor cu impact minim asupra mediului

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava supune dezbaterii publice Planul Local de Acţiune pentru Mediu (PLAM) al judeţului Suceava pentru perioada 2018 – 2022. Vasile Oşean, director executiv al APM, informează că documentaţia este la cea de a treia revizuire PLAM fiind întocmit, pentru prima dată, în 2004, când a fost aprobat prin hotărâre a CJ Suceava, cele două revizuiri intervenind în anii 2008 şi 2014. Potrivit şefului APM Suceava, ediţiile din 2008 şi 2014 ale PLAM nu au mai fost aprobate în deliberativul judeţean, deoarece s-a considerat că acesta cuprinde acţiuni ale unor entităţi şi instituţii care nu sunt în subordinea CJ, iar executivul judeţean „nu îşi poate asuma realizarea unor acţiuni sau finanţarea unor proiecte”, mai ales că „legislaţia actuală nu reglementează clar activitatea de asumare de către consiliile judeţene a acestor planuri”. În aceste condiţii, Vasile Oşean face cunoscut PLAM reprezintă un instrument de implementare a politicilor de mediu la nivel judeţean pe termen scurt, mediu şi lung, necesar soluţionării problemelor de mediu, prin abordarea principiilor dezvoltării durabile şi în deplină concordanţă cu planurile, strategiile şi alte documente legislative specifice, existente la nivel local, regional şi naţional. PLAM vizează, în general, diminuarea poluării, utilizarea eficientă a resurselor naturale regenerabile şi neregenerabile, dezvoltarea educaţiei ecologice şi promovarea activităţilor social-economice cu impact minim asupra mediului natural. Procesul de planificare de mediu cuprinde patru etape, respectiv organizarea; realizarea profilului de mediu; întocmirea programului de acţiune; monitorizarea, analiza şi evaluarea rezultatelor. Ulterior este prevăzută actualizarea sau revizuirea, etapele reluându-se. Varianta iniţială de PLAM al judeţului Suceava se află pe site-ul APM, Apmsv.anpm.ro, la secţiunea „Dezvoltare durabilă – Planificare de mediu”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: