Ioan Stan, în Senat:

Suntem îndreptăţiţi să cerem ca instituţiile europene să înţeleagă şi să respecte interesele României în Europa

Senatorul PSD de Suceava Ioan Stan, liderul Organizaţiei Judeţene PSD Suceava, a ţinut să ia atitudine, în Senat, faţă de situaţia privind domeniul justiţiei şi acuzele aduse actualei guvernări de derapaje de la statul de drept.

„Am simţit imperativ dorinţa de a-mi manifesta mulţumirea, ba chiar recunoştinţa, faţă de grija manifestată de acei supervizori campaţi la Bruxelles, Veneţia, Cotroceni şi cine mai ştie pe unde, faţă de presupuse probleme ale statului român, legate mai ales de domeniul justiţiei. Asta în condiţiile în care au suficiente şi serioase motive să-şi canalizeze eforturile către propriile şi deloc neglijabilele probleme” a spus Stan, care a arătat că face haz de necaz.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a fost informată în legătură cu ceea ce Guvernul şi Parlamentul au considerat a fi derapaje ale statului de drept şi încălcări ale drepturilor omului comise în numele luptei împotriva corupţiei.

„Ne-am «bucurat» de o deplină nebăgare în seamă. Am cerut Comisiei ca în cadrul MCV să se pronunţe în legătura cu imixtiunea unor instituţii din afara sistemului de justiţie în actul de justiţie propriu-zis, fenomenul justiţiei selective şi şantajul sistematic exercitat de procurori asupra judecătorilor. În rapoartele MCV nu se spune nimic despre acestea. Magistraţii care au acceptat să lucreze pe baza informaţiilor şi indicaţiilor necunoscute acuzaţilor, au fost elogiaţi şi chiar decoraţi de state membre ale UE. În acelaşi timp CEDO dă câştig de cauză cetăţenilor români «beneficiary» ai hotărârilor judecătoreşti pronunţate de instanţe, care au decis la ordin” a spus senatorul sucevean.

El a exemplificat cu un caz care este în aceste zile foarte mediatizat, căci aduce în atenţia celor de bună-credinţă, un abuz comis cu bună ştiinţă de un astfel de pseudoslujitor al justiţiei.

„I-au fost răpiţi unui om 12 ani din viaţă fără să se facă vinovat de nimic. CEDO a decis că procesul său a fost inechitabil. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că omul este nevinovat. Dar poate cineva compensa în vreun mod un ceas, o clipă, răpite din viaţa unui om? Poate răspunde cineva de la Bruxelles, de la Veneţia ori de la Cotroceni la această întrebare?” a întrebat senatorul sucevean.

Ioan Stan a subliniat că nu doreşte să fie patetic, dar a atenţionat asupra faptului că acest caz nu este singular.

„Iată că Parchetul General prezintă dovada ţinerii sub control cu dosare penale a judecătorilor şi chiar a unor procurori, afirmând că, în perioada 1.09.2002 – 11.10.2018, un număr de 5151 dosare penale, având ca obiect infracţiuni ce ar fi fost săvârşite de magistraţi, au fost soluţionate de DNA. Putem aprecia câţi magistraţi sunt în cele 5151 dosare penale, dacă doar în cele 1965 de cauze soluţionate în perioada 2014 – 2018 erau vizaţi 3420 de judecători şi procurori. Ce să mai vorbim despre faptul că procurorul general a ţinut la saltea protocoalele secrete încheiate de procuratură, despre care pretinde că nu aduc încălcare legilor în vigoare, dar mai ales protocolul care-i poartă semnătura, încheiat după numirea sa în funcţie şi care i-a asigurat calitatea de complice la abuzurile făcute de unii procurori. Sunt toate acestea doar o parte din intolerabilele cauze care au motivat intervenţia legiuitorului cu privire la Legile justiţiei. Acele legi asupra cărora Preşedintele României, cel care nu cunoaşte, pentru că nu l-a interesat, conform propriilor declaraţii, nici chestiunea protocoalelor nici acţiunile imputabile procurorului general, acele legi asupra cărora domnia sa cere să se reia procesul legislativ, pentru că acele legi ne lasă să întrezărim posibilitatea revenirii la normalitate în lumea justiţiei româneşti. Acele legi, care au indus îngrijorare celor care au motive, să nu se bucure de viitoarea preşedinţie a României la Consiliul Europei. Toate acestea au constituit oare subiect de analiză pentru experţii Comisiei de la Veneţia?” a declarat Ioan Stan.

El adaugă că, în aceste condiţii, se mai poate imagina oare că răspunsul premierului României, adresat întrebărilor lui Frans Timmermans, va aduce, în sfârşit, lămurire celor nedumeriţi, dar teribil de îngrijoraţi şi dacă se poate nădăjdui acest lucru în condiţiile în care, paradoxal, comisarul pe Justiţie al UE, Vera Jurova, care a trăit pe proprie persoană abuzuri ale justiţiei în ţara sa, chiar încarcerare, este unul dintre cei mai vocali critici ai modificărilor din justiţie în România.

„Constituţia României, ca de altfel toate constituţiile statelor membre ale UE, prevede o procedură legislativă care nu include avizul Comisiei de la Veneţia. Dacă România a ţinut şi va continua să ţină cont de opiniile acesteia este pentru că are încredere în experienţa şi expertiza ei. Dar, pentru că atunci când am ales să devenim membri ai UE noi înşine ne-am redefinit în context european, suntem îndreptăţiţi să cerem ca instituţiile europene să înţeleagă şi să respecte interesele României în Europa” a conchis Ioan Stan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: