Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşca, despre conducta de gaz spre Vatra Dornei:

Transgaz se află în imposibilitatea continuării proiectului şi implicit a respectării termenelor şi graficelor de execuţie asumate

Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşca, a răspuns deputatului Pro România Cătălin Nechifor privind finalizarea lucrărilor la conducta de gaz natural spre Vatra Dornei, arătând că Transgaz nu va putea să-şi respecte termenele şi graficele de execuţie asumate.

Andruşca explică în răspuns că lucrările nu pot fi continuate din cauza unui litigiu între Direcţia Silvică Suceava şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor privind dreptul de proprietate asupra terenurilor forestiere prin care ar trebui să treacă această conductă magistrală.

„Având în vedere că terenurile din fondul forestier aflate în litigiu nu se pot scoate din fondul forestier decât după soluţionarea definitivă şi irevocabilă a acestora, Transgaz împreună cu Ministerul Economiei a demarat procedura de declarare a obiectivului de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale” arată ministrul.

El precizează că în acest sens, a fost elaborată o notă de fundamentare pentru emiterea hotărârii de guvern, iar în procedura de avizare Ministerul Justiţiei a solicitat clarificări; SNTGN Transgaz SA a răspuns acestei solicitări şi aşteaptă finalizarea avizării, respectiv emiterea hotărârii de guvern.

„În contextul celor prezentate mai sus, SNTGN Trasngaz SA se află în imposibilitatea continuării proiectului şi implicit a respectării termenelor şi graficelor de execuţie asumate. În situaţia în care obiectivul va fi declarat proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, acesta va fi actualizat, se va finaliza procedura de scoatere din fond forestier a terenurilor afectate şi se va obţine autorizaţia de construire. Ulterior obţinerii autorizaţiei de construire, lucrarea va fi promovată pentru investiţie”, arată ministrul.

El precizează că SNTGN Transgaz SA Mediaş are alocate sursele de finanţare necesare în vederea finalizării obiectivului prin Programul de Modernizare Dezvoltare Investiţii pe 2018-2019.

La sfârşitul lunii iulie, senatorul Ioan Stan, mulţumea ministrului Dănuţ Andruşca, prezent la Suceava, pentru că se va realiza investiţia în conducta magistrală de gaz natural spre Vatra Dornei. „Vreau să mulţumesc ministrului prezent aici pentru că a plecat documentaţia pentru avizare către alte ministere. Vreau să cred că până în toamna aceasta să înlăturăm acele vicii şi să facem ceea ce am promis locuitorilor din Vatra Dornei, mergând pe conductă de interes naţional, ce leagă şi Poiana Stampei şi Bistriţa” a spus Ioan Stan.

Întrebat atunci despre stadiul în care se afla proiectul pentru începerea lucrărilor la conducta de gaz natural spre Vatra Dornei, Dănuţ Andruşca a răspuns că „e aşa cum a spus domnul senator”. Întrebat care este circuitul de avizare pentru acest proiect, ministrul a răspuns că e vorba de Ministerul Energiei şi Finanţelor, fără să nominalizeze atunci şi Ministerul Justiţiei, despre care susţine acum că nu a avizat proiectul.

Deputatul Pro România Cătălin Nechifor i-a solicitat ministrului Economiei Dănuţ Andruşca să prezinte situaţia la zi şi care sunt perspectivele realizării conductei de gaz natural Pojorâta – Vatra Dornei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: